Student Baťovy univerzity získal prestižní ocenění Red Dot Award

Foto: UTB
ZLÍN – Red Dot Design Award je jednou z nejvýznamnějších světových designérských soutěží, která každoročně oceňuje celkem tři designérské kategorie, do nichž se mohou přihlásit profesionální tvůrci i studenti. A právě jednu z cen získal absolvent Ateliéru Průmyslový design zlínské UTB Martin Kuchta za designerský návrh autonomní tramvaje s názvem Škoda ForFuture, která byla navržena ve spolupráci s českou skupinou Škoda Group.

Oceněná autonomní tramvaj ForFuture přináší inovativní řešení pro chytrá města a představuje budoucnost efektivní, spolehlivé a udržitelné veřejné dopravy. „Úspěch je o to cennější, jelikož designérský projekt Martina Kuchty zvítězil v nejobsazovanější soutěžní kategorii Designérský koncept, které se letos zúčastnilo více než 5 000 tvůrců z celého světa,“ říká vedoucí ateliéru Průmyslový design Martin Surman, který vítěznou bakalářskou práci vedl.

Spolupráci se studenty si pochvaluje i firemní sektor. „Ve Škoda Group věříme v sílu spolupráce a důležitost růstu nové generace designérů. Je zřejmé, že studenti jsou hnací silou pokroku. Přinášejí nové pohledy a odvážné nápady. Je nám ctí, že jsme se mohli podílet na této cestě a poskytnout naše odborné znalosti, které pomohly utvořit vizi toho, jak by mohla vypadat veřejná doprava budoucnosti v chytrých městech,“ uvedl Laurent Fromont, Senior Vice President Rolling Stock Engineering ve Škoda Group.

Oceněný designérský návrh Martina Kuchty autonomní tramvaje ForFuture, která je určena pro osobní přepravu v inteligentních městech, využívá unikátního technického řešení spojování jednotlivých vozidel, od kterého se odvíjejí další koncepční inovace, jako je např. řešení podvozkové platformy, způsob pohonu a napájení či autonomní provoz.

Navržená tramvaj, která má délku 17 metrů a kapacitu 140 cestujících, je během jízdy schopna propojení s dalšími vozidly a v případě potřeby navýšení své celkové přepravní kapacity. Toto technické řešení umožňuje sestavit tramvaj z celkem tří vozidel s kapacitou až 420 cestujících, přičemž v příměstských spojích může být tato kapacita ještě mnohem vyšší.

Designérský návrh tramvaje využívá koncepci tzv. pozitivního osvětlení, která reflektuje studie o důvěře v autonomní vozidla. Tomu odpovídají navržená neutrální vertikální světla vozidla kombinovaná s přátelským „úsměvem“ a různými výstražnými signály, které umožňují komunikaci s ostatními řidiči jedoucími před nebo za tramvají, ale i s chodci.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x