Student zlínské UTB získal prestižní cenu za návrh invalidního vozíku pro děti

Foto: UTB
ZLÍN – Národní cena za studentský design GRAND míří do zlínské Univerzity Tomáše Bati. Oceněným je student průmyslového designu Fakulty multimediálních komunikací Jan Kaděra a jeho bakalářská práce zabývající se designem nastavitelného invalidního vozíku pro děti.

„Mým cílem bylo navrhnout invalidní vozík s funkční ergonomií, který se přizpůsobí rozměrům dítěte ve věku od 4 do 10 let. Do návrhu jsem také zakomponoval malou schránku s nářadím, které zajistí snadné a rychlé nastavení jednotlivých částí vozíku dle požadavků uživatele. V designérském návrhu jsem kladl důraz na praktičnost, dlouhou životnost, variabilitu a čistý design,“ vysvětluje autor oceněné práce Jan Kaděra.

„Osobně jsem velmi rád, že zvítězil právě designérský návrh invalidního vozíku Jana Kaděry, protože reprezentuje inovativní a současně funkční design, který by mohl zlepšit kvalitu života tělesně postižených dětí i jejich rodin,“ uvádí vedoucí bakalářské práce Martin Surman.

Koncepce rostoucího invalidního vozíku určeného pro děti ve věku od 4 do 10 let s originálně řešenými částmi rámu, jejichž vzájemným variabilním nastavením lze transformovat jeho velikost, je zcela jistě finančně i environmentálně přínosnou myšlenkou.

Na projektu s Janem Kaděrou spolupracovala česká společnost KURY, která se specializuje na výrobu mechanických vozíků pro tělesně postižené.

„Od samého počátku jsme byli velmi potěšeni přístupem pana Kaděry. Mile nás překvapil fakt, že si velice rychle osvojil principy a pravidla používání invalidních vozíků, a to mu již částečně usnadnilo práci při návrzích základní konstrukce. Při své práci působil jako designér, konstruktér a vývojář v jednom a dokázal skloubit návrh funkčního a nadčasového designu s tím, že zároveň akceptoval zachování správné ergonomie sedu uživatele vozíku a dalších uživatelských vlastností,“ informoval jednatel společnosti KURY Petr Kupka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x