Studenti se rozhodli sestavit historickou repliku kluzáku Zlín Z-V-37

Foto: televize TVS
KUNOVICE - Studenti Střední školy letecké v Kunovicích se rozhodli svůj volný čas využít k sestrojení historické repliky kluzáku Zlín Z-V-37. I když v Československu patřil tento letoun ve 30. letech k těm nejrozšířenějším, nedochoval se ani jeden.

Sestrojit repliku historického kluzáku se na začátku školního roku, přesněji 14. září, rozhodlo hned osm studentů Střední školy letecké v Kunovicích. Mnozí to po 14 dnech vzdali, ale Šimon Orel a Šimon Jurečka i přes mnohé překážky pokračovali dál. Veškerý materiál si kluci hradí sami, prostory a techniku jim poskytla škola.

Kluzák Zlín Z-V-37 byl vyvinut v Baťově fabrice. První letuschopná replika vzlétla roku 1937 a byla primárně určena pro výcvik tehdejších budoucích pilotů. Byl určen pro stavbu v aeroklubech, to znamená neodbornou veřejností pod dohledem nějakého daného inspektora,“ zmínil Šimon Orel.

Sestavit letuschopný kluzák se studentům daří i díky digitalizaci modelu, který sledují na počítači. Na výrobu specifických dílů pak používají i 3D tiskárnu. Přesto 90 procent celé konstrukce je opracováno ručně.

Základem je vybrat správné dřevo na pile. To vypadá tak, že většinou přehazujeme celý stoh, než se dohrabeme k něčemu, co je vhodné. Dřevo následně nahrubo rozřežeme pilou a dané kusy se potom ještě vyhoblují na protahovačce, která pracuje s přesností na desetinu milimetru. Následně se ty dané kusy ještě opracují a poté se lepí,“ popsal práci na projektu Šimon Jurečka.

Příklady táhnou, a tak v poslední době oběma hochům přišli na pomoc mladší spolužáci ze školy, kteří by chtěli podobný letoun v příštím roce také postavit. Studenti věří, že do konce školního roku budou mít hotovo, a na otázku, jestli letoun opravdu poletí, mají jasnou odpověď.

Ano, poletí to určitě, stoprocentně! Jsou věci, u kterých neúspěch nepřipadá v úvahu, a tohle je jedna z nich,“ usmíval se Šimon Jurečka.

Zalétávat kluzák bude zkušený pilot s certifikací. Aby se v něm mohli proletět i samotní hoši, rozhodli se absolvovat pilotní výcvik SPL.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x