Studie regenerace obytné čtvrti Obeciny je dokončena. Řeší hlavně zeleň a dopravu

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Veřejné prostranství obytné čtvrti Obeciny by mělo v budoucnu projít výraznou regenerací. Po prosincových připomínkách ze strany obyvatel lokality nyní Kancelář architekta města Zlína dopracovala urbanistickou studii, ve které se zabývá především úpravou zeleně, reorganizací dopravy, modernizací hřišť, mobiliáře a uspořádáním odpadového hospodářství.

Jednou z nejdůležitějších úprav v lokalitě je transformace sídliště na dopravní režim obytné zóny, díky čemuž bude zajištěna bezpečnost chodců v celé oblasti. Navržen je obsáhlý soubor úprav, který souvisí se zvýšením bezpečnosti a plynulosti všech forem dopravy. Studie se také zabývá uspořádáním parkování a nových tras chodníků a smíšených stezek pro chodce a cyklisty.

Návrh dále organizuje rozrostlou zeleň a popisuje, jak k ní v budoucnu přistupovat. „Toto téma se při projednání s veřejností ukázalo jako jedno z nejpalčivějších, a proto se mu studie věnuje velmi podrobně. Téměř všechna sportoviště a dětská hřiště ponechává na stejných místech, ale s novými povrchy a herními prvky,“ uvedl tiskový mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

Novým tématem v oblasti je aktivní využití zdejšího Jaroslavického potoka. Na vodní tok by mělo navazovat navržené hřiště a přímo u potoka se nabízí možnost posezení a odpočinku. Ve východní části sídliště pak studie počítá s prostorem pro multifunkční sportoviště pro všechny věkové kategorie.

Vytvořením příjemného prostředí v okolí obchodního centra projekt podporuje také rozvoj komunitního života. „Vzniká zde upravená celistvá plocha s možností využití pro trhy a další komunitní aktivity. U obchodu jsou umístěny také pobytové schody, v jejichž blízkosti je připravena parková úprava s posezením u křížku a možností odpočinku v blízkosti zastávky MHD Slínová,“ pokračoval Melzer.

Studie řeší i návaznosti mimo hranice území. „Sevřenost lokality dopravními tepnami otevírá problematiku hlučnosti a bezpečnosti, což bylo také často zmiňované téma při veřejném projednání. Proto návrh doporučuje i umístění dvou nových přechodů na ulici Štefánikova a lávky přes ulici Vizovická pro napojení k dalším důležitým místům jako je např. základní škola, koupaliště Zelené a supermarket,“ sdělil Tomáš Melzer s tím, že studie také doporučuje upravit rychlost na ulici Vizovická z původních 70 km/h na 50 km/h, a to nejen z důvodu bezpečnosti, ale také kvůli snížení hlučnosti.

Stávající koncepce domů zasazených do zeleně by měla zůstat tak, jak tomu je doposud. Podle autorů studie je natolik nosná a kvalitní, že není potřeba vytvářet jiné modifikace. Tato struktura tak v urbanistické studii zůstává zachována, pouze je obohacena a kultivována.

Komise výstavby a územního rozvoje doporučila, aby se na projektu dále pracovalo a připravil se ke stavebnímu povolení. Nyní město Zlín řeší možnosti financování a bude prověřovat dotační příležitosti,“ dodal Melzer.

Hotovou studii si můžete prohlédnout na webu města Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x