Sucho už začíná být alarmující. Vysychají studánky, potoky. Sucho je na zahradách i v lesích

foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Vlna tropických veder jenom zhoršuje situaci se suchem. Dešťové kapky jsou pomalu v zapomnění, z půdy enormně rychle mizí vláha, praskliny jsou den ode dne výraznější... to nejcennější, co máme, mizí od studánek, z potoků i z lesů. Prostě je sucho a nevypadá to vůbec dobře.

„Zrovna sedím na zahradě, snídám a dívám se, že mi na nějakou dobu vyschl potůček, který tudy protéká. Nezbývá, než se s tím na nějakou dobu smířit a těšit se na déšť,“ vypráví v očekávání dalšího velehorkého dne znalec přírody a k tomu nositel příhodného a aktuálního příjmení Aleš Suchánek.

Když jsme u těch jmen, takový Honzík Suchý. Ten má prázdniny a zrovna absolvuje fotbalový kemp na zlínské Vršavě. „Nám je teda s klukama hodně horko, sucho taky vnímáme, trávník se musí pořád kropit. A sucho je nebezpečné i proto, že by strejdovi mohly na zahradě uschnout trnky, což by se mu vůbec nelíbilo, tak snad brzy zaprší,“ povídá klučina s nadhledem.

Jenže další Suchý, jménem Pavel, ze Štípy synovečkovi odpovídá.

„Bohužel, na švestkách nemá co uschnout, stromy letos alespoň v našem okolí úrodu nedají, žádné plody vidět nejsou, tak snad se nám povede, aby neuschla veškerá zelenina nebo drobné ovoce na zahradě.“

Opravdu platí, že je alarmující sucho. Mapa Povodí Moravy mluví jasnou řečí. Zlínská Dřevnice má momentální stav 13 centimetrů a může být hodně hůře, přítoky totiž vysychají jeden za druhým.

Na zahradách platí stav nejvyšší nouze.

„Půda praská, už je to hodně znát, trávník mizí před očima a je tam něco jako vyschlá prérie,“ komentuje stav suchosti a horka znalec pan Josef z Provodova.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x