Světový den diabetu cílí především na prevenci. „Cukrovkářů“ však každým rokem přibývá

Ilustrační foto (KNTB)
ZLÍN - Na 14. listopadu každoročně připadá Světový den diabetu. Jeho smyslem je zvýšit povědomí o nutnosti prevence onemocnění, na které ročně umírají miliony lidí po celém světě. Počet „cukrovkářů“ se i přesto každoročně zvyšuje.

Žízeň, častá potřeba jít na toaletu, únava, hubnutí. To jsou jedny z mnoha příznaků onemocnění diabetes mellitus, lidově řečeno cukrovky. Diabetologické centrum Interního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, které je jediné svého druhu ve Zlínském kraji, řadu let pomáhá nemocným tuto nemoc zvládat tak, aby byla zachovaná kvalita jejich života v co největší možné míře.

Diabetologické centrum v Krajské nemocnici T. Bati ošetří ročně kolem 20 tisíc pacientů z celého Zlínského kraje. Centrum poskytuje komplexní péči pro diabetiky jak po stránce diagnostické, tak terapeutické. Jako jediné v kraji zajišťuje péči o nemocné s nejkomplikovanějšími formami diabetu, například o pacienty s inzulínovými pumpami,“ představuje Vladimír Kojecký, primář Interního oddělení KTNB, jehož je centrum součástí. Dodává také, že i ve Zlínském kraji počet diabetiků stále narůstá.

Po celém světě je evidováno 537 miliónů lidí s cukrovkou. Za rok 2021 kvůli ní zemřelo bezmála sedm milionů lidí. Odborníci zároveň odhadují, že každý druhý člověk na světě může cukrovkou trpět, ale kvůli nízkému povědomí o projevech tohoto onemocnění o tom neví.

V České republice onemocní cukrovkou každý desátý člověk a objevuje se nejčastěji u lidí po sedmdesátce. „Podle posledních dat je v ČR přes milion pacientů, kterým lékaři diagnostikovali cukrovku. V drtivé většině případů jde o diabetes druhého typu. Počet nemocných se každoročně zvyšuje a týká se stále častěji i dětí a mladistvých,“ informovala mluvčí KNTB Dana Lipovská.

Může za to nezdravý životní styl, jako je nedostatek pohybu, nedostatek pestré a vyvážené stravy, nadbytečný příjem energie, s tím spojená obezita, ale také nízký příjem tekutin nebo kouření a nadměrná konzumace alkoholu. „Prevencí je tedy udržovat se v dobré kondici především dostatkem pohybu a vyváženou stravou,“ dodala Lipovská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x