Světový týden kojení oslaví Baťova nemocnice v obchodním centru

Foto: KNTB
ZLÍN – Fotografická výstava, poradenství a aktivity pro celou rodinu. To všechno čeká na návštěvníky obchodního centra Zlaté jablko v termínu od 1. do 4. října v rámci Světového týdne kojení, který zde oslaví Novorozenecké oddělení Krajské nemocnice T. Bati.

Světový týden kojení, který tradičně probíhá první říjnový týden, je celosvětovou kampaní zaměřenou na osvětu. Zdravotníci z Novorozeneckého oddělení Baťovy nemocnice připravili ve spolupráci se zlínským obchodním centrem Zlaté jablko nejrůznější aktivity.

Cílem akce je zvýšit povědomí o významu kojení pro zdraví novorozenců i jejich maminek. Návštěvníci se budou moci nejen inspirovat a vzdělávat, ale také se aktivně zapojit do diskuze a získat praktické rady a informace,“ upřesnil primář Novorozeneckého oddělení KNTB Jozef Macko.

A to není zdaleka vše. Celý týden bude v prostorách centra k vidění výstava fotografií kojících se dětí, která zachycuje krásu a intimitu kojení.

Fotografie přibližují přirozenost tohoto pouta, ale také podporují myšlenku, že kojení je jedinečný a hluboce intimní okamžik mezi maminkou a jejím dítětem. Je to nejen způsob poskytnutí potřebné výživy, ale také možnost, jak vytvořit silné pouto plné lásky, důvěry a bezpečí. Každý kontakt, každý pohled do očí během kojení nese zvláštní kouzlo, které upevňuje vzájemný vztah a dává pocit sounáležitosti,“ řekla k výstavě vrchní sestra Novorozeneckého oddělení Marcela Pumprlová.

Po celou dobu trvání Světového týdne kojení ve Zlatém jablku, tedy od 1. do 4. října v čase 10 až 18 hodin, budou na místě dětské sestry, neonatolog a laktační poradkyně ze zlínské krajské nemocnice poskytovat konzultace, odpovídat na otázky, týkající se kojení, jeho přínosů pro matku a dítě, i ohledně případných obtíží.

Stejně jako v loňském roce se mohou zájemci těšit na aktivity pro celou rodinu. Nebude chybět například soutěž o ceny, malé dárky a dětský koutek, díky kterému si mohou rodiče v klidu prohlédnout výstavu nebo využít čas pro konzultaci.