Svítící zoo pana Krajči bude letos ještě úžasnější

Foto: Zlin.cz
VESELÁ - Předloni rozsvítil betlém s Ježíškem a prvními zvířaty, loni už měl Josef Krajča z Veselé na své zahradě u rodinného domu v čase vánočním šestadvacet zvířat ze svítícího drátu a letos přibude dalších čtrnáct zvířecích objektů přinejmenším v životní velikosti. Místní ale i návštěvníci z širokého okolí, těšte se.

Místo, aby jedenasedmdesátiletý bývalý elektrikář odpočíval, je denně od září až do těchto dnů v plné práci. Podle návrhů čtrnáctileté vnučky Aničky vzniká naprosto unikátní kolekce, kterou už zanedlouho ocení malí i velcí na zahradě ve Veselé u Zlína.

„My jsme s Aničkou taková sehraná dvojka, čímž ovšem neříkám, že nemáme při tvorbě občas docela rozdílné názory, každý máme své představy. Když pak ta zvířata z hliníkového a pozinkovaného drátu i spousty dalších elektrosoučástek dotvářím, někdy se docela chytneme, vždy to ale je ku prospěchu věci,“ vypráví pan Krajča.

„Já se dědovi obdivuju, to tříbení názorů je nutné, jsou to taková naše tvůrčí muka,“ směje se jeho nejbližší spolupracovnice Anička, jinak žákyně deváté třídy v nedalekých Slušovicích.

Pan Krajča má spočítáno, že na čtyřicítku zvířat letos použije už kolem 28 000 led žárovek, ale mimo jiné i třeba kilometr hliníkového drátu. „Jen takový páv spotřebuje kolem 800 žárovek,“ přibližuje tvůrce unikátního souboru, který bychom asi v republice jinde nenašli.

Poprvé chce rozsvítit někdy kolem Mikuláše, k vidění bude dílo vždy večer zhruba do půl deváté.

„Víte, někdo si o mně může myslet, že jsem blázen, ale já to řeknu, jak to cítím. Letos žijeme špatný rok a tak udělat lidem ale hlavně dětem radost, to je pro mně víc, než cokoliv jiného,“ vysvětluje pan Josef, který připomíná, že mu skvělé podmínky pro náročnou práci vytváří i jeho skvělá paní.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x