Ten čas je ale opravdu letec! Horst Valášek slaví 80

Horst Valášek slaví životní jubileum. Foto: HC Vsetín
ZLÍN - Až mu kamarádi v jeho hospůdce ve Zlíně připijí na zdraví, teprve mu dojde, že už je to opravdu osmdesát let, co ve Slezsku v Kravařích přišel 8. října 1941 na svět jeden maličký klouček, který zažil moře životních peripetií, zamiloval si hokej i lidi, a tak v jejich početném souznění může oslavit krásné a neuvěřitelné životní jubileum.

Na výročí se vzpomíná a je to i případ Horsta Valáška, něco jako ikony vsetínského hokeje, třebaže jeho hráčská, ale i trenérská kariéra je daleko více spjata se Zlínem.

Vsetíňané také před pár hodinami pozvali svého trenéra na oslavu. Udělili mu dres s číslem 80, vhodil slavností buly a rozhodně mohl vzpomínat na vsetínský hokejový zázrak, na jehož začátku stál. Získal tu v letech 1995 a 1996 dva první tituly. Ten vůbec premiérový ve Zlíně, kde rozhodl Zlíňan Vlach v dresu Vsetína gólem z kaluže.

Rodák z Kravař se upsal coby jinoch tehdy přetěžkému hokejovému řemeslu, respektive specializaci. Šel totiž do branky. „Dnešní a tehdejší vybavení se nedá absolutně srovnávat, lapačka byla mucholapka, vyrážečka boxerka a všechno bylo řekněme z vaty,“ zavzpomínal Valášek pro server zlin.cz.

Postupně chytal v Opavě, Praze, Jihlavě a řadu let v tehdejším Gottwaldově až do roku 1977. Trénoval v Německu, Zlíně a pak se nenápadně s řadou odložených hráčů přesunul v roce 1993 do druhé ligy do Vsetína. Tam získal nejvyšší trenérské ocenění, dvě zlaté medaile pro klub z menšího okresního města.

„Když jsme teď vzpomínali před plnou halou, užíval si zasloužený aplaus, vyhrkly mu do očí slzy dojetí. Za což se tedy nemusí stydět ani náhodou, protože mně taky,“ vyprávěl jeden z organizátorů oslav Radim Tesařík.

Horst Valášek má spoustu kamarádů a jelikož se autor těchto řádek může pyšnit podobným označením, přeje za všechny moře zdraví do dalších let!

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x