Titul Lidová stavba roku Zlínského kraje vyhrála obnovená venkovská usedlost v Návojné

Vítězná stavba – dům č. p. 4 v Návojné. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Ocenění Lidová stavba Zlínského kraje pro rok 2024 míří na Zlínsko, konkrétně do obce Návojná. Nejvyšší uznání sedmičlenné hodnotící komise si vysloužil roubený dům č. p. 4 společně se sousedním domem č. p. 78 a přenesenou stodolou.

Ocenění uděluje Zlínský kraj už od roku 2008 za příkladnou obnovu stavby lidové architektury. To letošní si z rukou hejtmana Radima Holiše převzal starosta Návojné Alois Smolík, který obdržel i finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun.

Uznáním Lidová stavba roku Zlínského kraje chceme ocenit stavby lidové architektury, které jejich majitelé opravili s použitím tradičních technik a materiálů a které se vyznačují vysokou úrovní řemeslného zpracování. Napomáhají tak zachovat krásu lidové architektury pro další generace a vdechnout těmto stavbám nový život,“ řekla radní Zlínského kraje pro kulturu Zuzana Fišerová, která byla předsedkyní hodnotící komise.

Památkovou obnovu domu č. p. 4, která spočívala v celkové rekonstrukci objektu, provedla obec Návojná v letech 2018–2019. Řemeslníci zde nejprve vyměnili části krovu, položili novou krytinu ze šindele, vyměnili dožilé prvky roubení stěn a zhotovili nové stropy.

V interiéru pak za povšimnutí stojí obnova sporáku pece a kachlových kamen, která jsou funkční, což návštěvníci ocení zejména při kulturních akcích, například pečení chleba. V roce 2023 následovaly práce související s úpravou okolí, kdy sousední dům č. p. 78 začal sloužit jako provozní zázemí pro objekt č. p. 4.

Obnovená venkovská usedlost slouží různým společenským akcím: koná se zde poutní mše u kapličky Nejsvětější Trojice, obecní zabíjačka, stavění a kácení májky, dožínkové krojové slavnosti, počátek Mikulášské obchůzky nebo zpívání koled u vánočního stromu a další. Místní i přespolní mají možnost využít prohlídek s výkladem o lidové architektuře a obecně o historii Závrší.

Vám všem, kdo se věnujete obnově lidové architektury ve Zlínském kraji, patří naše velké poděkování a uznání za to, co děláte pro uchování našich tradic. Díky vám ožívají naše lidové stavby, které jsou důležitou součástí identity našeho regionu. Vaše práce, to není jen renovace staveb, ale také zachovávání příběhů, zvyků a hodnot, které tyto stavby reprezentují,“ uzavřel hejtman Radim Holiš.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->