Totální abstinent v totálním pivním obležení

Nejen přes Vánoce je u výkupu lahví plno. Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Zrovna má s kolegy opravdové pracovní žně. Pavel Míka zná výkup lahví v jednom zlínském supermarketu jako své boty. Mimochodem ty musí mít kvalitní. Pracovní den tráví prakticky bez výjimky vestoje. Denně mu ale stejně jako kolegům u linky, kam lidé vracejí své vánoční pivní přepravky i jednotlivé láhve, proletí očima i rukama až 10 000 lahví.

„Od doby, kdy se objevil koronavirus, tedy už bezmála dva roky, je pořádně znát, že lidé dávají do značné míry přednost před posezením v hospodě domácímu pití piva. Je to levnější. A když jsou ještě slevové akce, jenom to frčí. A to se pak opravdu nezastavíme,“ vypráví muž, který na této ale i na jiných pozicích pracuje v supermarketu ve Zlíně – Loukách už sedm let.

„Vykupovači mají nejvíce práce právě v tomto období, ale nezastaví se prakticky nikdy,“ vypráví vedoucí provozu Miroslav Kundrát. Jde o práci fyzicky náročnou, spolehlivost je nutná, na druhou stranu mentálně to namáhavé podle Kundráta není.

Ale pozor, zvláště nyní po Vánocích, pak před Silvestrem a zase po Novém roce se pivo pije opravdu hodně. A tak láhve pochopitelně cirkulují. Od zákazníka se přes výkup dostávají zpět k výrobcům a pak zase nazpátek.

„Není láhev jako láhev, každý výrobce má svoje, jsou specifické i když se to běžně nezdá. Proto také senzor zaregistruje, když je v přepravce jiná značka a automat ji nevezme. Teď lidé hodně kupují celé basy, jindy v jiném nesvátečním období zase spíše po kusech. A naši lidé musejí umět zareagovat. Za den jim tak projde rukama až 10 000 lahví,“ vypráví Miroslav Kundrát.

V tomto případě je mimořádně pozoruhodná jedna věc.

„Já vlastně pracovně žiju v pivním obležení, ale jsem dokonalý abstinent, pivo si nedám ani na Vánoce nebo na Silvestra,“ směje se v „zavalení“ láhvemi všemožných značek piva pan Míka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x