Továrna na zdraví jede naplno. Až 800 vakcín denně

Očkování jede naplno. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Jindy tu padají góly, trénují a hrají tu hokejisté. Teď tu běží daleko důležitější zápas. Jde o zdraví lidí a duel mezi zájemci o vakcínu a zdatným protivníkem zvaným covid. Mimochodem, Zlínsko a Vsetínsko momentálně celorepublikově vévodí v počtu nově nakažených koronavirem, který se ještě zdaleka nevzdává. Každý vpich mu ale zasazuje další ránu.

„Prosím, pojďte dál, napřed mi prosím ukažte vyplněný dotazník, ráda vám pomohu, máte-li jakýkoliv problém. V pořádku, připravte si prosím kartičku zdravotní pojišťovny a můžete k registraci,“ vítá každého příchozího v prvním patře velkokapacitního očkovacího centra ve zlínské PSG aréně sympatická tmavovlasá slečna.

Běží to tu jako na drátku.

„Problémy nejsou vlastně žádné, v jednu chvíli nám nejel výtah, brzy se to dalo do pořádku. Systém je jednoduchý, registrace, s dotazníkem k lékaři a pak hned dál na vlastní injekci, pak chvíli deset minut, čtvrt hodinky v klidu posedět a v dobré náladě domů,“ popisuje jedna z hlavních organizátorek, staniční sestra Lucie Balogová. Ta připomíná, že se kapacita centra zvýšila už na 800 lidí denně.

Blanka Dvořáčková z Lukova přišla i s manželem, původně ho jen doprovázela na očkování, ona sama měla jít v sobotu. „Jen jsem se zeptala, zdali by nebyla volná kapacita, když už jsem tady, vyplnila jsem dotazník a jdu na to, ušetříme čas i jednu cestu,“ říká spokojeně paní Blanka.

„Já už mám certifikát o prodělaném očkování v obou dávkách,“ vypráví Jarmila Slezáková z Otrokovic, kterou přihlásila dcera v den jejích sedmdesátých narozenin. „Byla jsem na první dávce ještě v krajské nemocnici, druhou jsem dostala tady. Vlastně celý proces netrval ani měsíc. Myslím, že je očkování jedinou cestou, jak se celé pandemie a nepříjemných omezení zbavit, doporučuji opravdu s čistým svědomím každému,“ loučí se paní Jarmila.

„Jsme rádi za zájem lidí, podmínky jsou teď dobré, vakcín je momentálně dostatek, ale rád bych pozval k očkování další a další mladší ročníky. Tady cítíme, že by zájem mohl být větší. Pokud by byl menší než dosud, hrozilo by, že nám do kraje přijde méně vakcín a celý boj s nákazou se bude protahovat. Kdo přijde teď, může se těšit na co nejrychlejší život bez omezení, to za to určitě stojí,“ dodává hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x