Tři, dva, jedna…král. Tříkrálové koledování je na dohled

Do ulic brzy vyrazí Tři králové. Foto: Charita Zlín
ZLÍN - Vánoce, Silvestr, Nový rok a pak už Tři králové. Takové tempo a jasnou posloupnost nasadí slavné a oblíbené dny vždy na přelomu dvou letopočtů. Jak známo, vždy právě v období dvou týdnů k sobě mají lidé prostě jaksi příjemně blíž.

Zatímco o Silvestru a na Nový rok bouchají špunty i ohňostroje, koledování tříkrálové je už jakýmsi návratem k běžným starostem. U nás ve Zlíně a jeho okolí má díky Charitě už pěkně narůstající tradici.

Do kasiček se vybírají peníze na projekty pro sociálně slabší. Už od roku 2007 koordinuje činnost družin ve Zlíně a okolí Pavla Romaňáková.

Vážená a milá, vidím vás v kanceláři zcela obloženu asi nejen tříkrálovými proprietami. Kolik družin ve Zlíně a okolí o prvním víkendu především v sobotu 7.1. vyrazí?

Tak si to spočtěme, zrovna se tím zabývám. Ve městě Zlíně, jeho místních částech a dalších více než 40 obcích by to mělo být kolem 350 družin. Tedy stejný počet kasiček a nejméně čtyřnásobný počet členů družin. Většinou už máme připraveny a zapečetěny kasičky. Ale pořád platí, že ve Zlíně ještě hledáme koledníky.

Starostí vždycky dost, jakpak dlouho už tuhle nelehkou koordinační práci děláte?

Koledovat se začalo pod křídly Charity v roce 2000, já jsem přímo u toho od roku 2007.

Slušné, vybavíte si někoho, kdo je opravdovým králem mezi králi a koledníky vůbec?

Velmi ráda, pan Zdeněk Sigmund už koleduje od samého přelomu tisíciletí. V posledních letech se setkává také s vedením kraje a města Zlína.

Dobře, ale teď o kolednících řekněme prostých, Kašparech, Baltazarech a Melicharech, tedy dětech. Je nějak omezen jejich věk?

Není, ale upozorňuji, že jde často třeba za mrazu a větru o velmi náročnou koledu. Často se nám do družin hlásí více dětí, takže je to i více ostražitosti pro vedoucího družiny. Každý z nich má zodpovědnost za často malé děti. Tady je jediná podmínka věková, vedoucí musí být starší patnácti let.

Kolik se v roce 2022 povedlo na Zlínsku vybrat na potřebné?

Byly to bezmála tři miliony korun ve čtyřech městech a 44 obcích.

A v roce nastávajícím?

To samozřejmě uvidíme a spočítáme, ale už teď patří velký dík všem dárcům i koledníkům. Všem lidem s dobrým srdcem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x