Potvrzení otravy u jednoho ze tří pacientů
„Zdravotní personál interní ambulance musel v minulých dnech provést vyšetření u muže a ženy, kteří snědli několik hub osmažených na pánvi a projevovali příznaky otravy, které však nebyly prokázány,“ říká na úvod primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Marie Černochová.
Jedovatá muchomůrka zelená
U jednoho člověka se však otrava prokázala. Konkrétně šlo o pacienta, který pozřel muchomůrku zelenou.
„Tento je nyní stále hospitalizován na našem oddělení,“ dodává primářka.
Právě muchomůrka zelená je považována za nejjedovatější a nejnebezpečnější houbu v Evropě. Způsobuje totiž nejvíce smrtelných otrav a amatérští houbaři si ji mohou snadno splést se žampiony nebo jinými druhy jedlých hub.
Potíže způsobené houbami jsou v létě časté
Zdravotní potíže způsobené houbami řeší zdravotníci v období prázdnin častokrát.
„Lidé většinou pozřou buď špatně upravenou houbu, respektive již zapařenou. Lidé dále sbírají holubinky, u kterých jsou potíže pravidlem, ne všechny jsou totiž jedlé, a také je častá jejich záměna za muchomůrku zelenou,“ uvádí Černochová.
Jak se otrava houbami projevuje?
Otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou i halucinacemi. V začátcích tyto příznaky nelze odlišit od jiné otravy jídlem, léky nebo chemikáliemi. Na možnost otravy houbami proto musí myslet vyšetřující lékař a cíleně se pacienta na požití hub, a to i několik dní zpětně, zeptat.
„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat, je těžké poškození funkce jater, jež ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozorňuje primářka Černochová.
Jezte jen houby, které dobře znáte
Lidé by proto měli sbírat jen hřibovité houby, a to pouze takové, které dobře poznají. To je základní předpoklad, jak se vyhnout potížím.
„Další rada je nezapomenout na dostatečnou tepelnou úpravu a také nezapíjet houby alkoholem,“ uzavírá Marie Černochová.
Více zpráv ze zdravotnictví najdete na našem webu.