Tři roky od vítězství v poháru. Ale také půlstoletí

Foto: FC Fastav Zlín
ZLÍN - To bylo 17. května 2017 sláááávy! Fotbalisté Fastavu Zlín zdolali v olomouckém finále gólem Roberta Bartolomeua tehdy druholigovou Opavu 1:0 a coby vítěz Českého poháru postoupili i s pomocí věhlasného Manchesteru United hned do základní skupiny Evropské ligy.

Na pohárovou pouť vzpomíná i tehdejší a dnes už zase současný trenér Bohumil Páník. „Pokud si mám něco vybavit, pak úžasnou partu, kluci byli skvělí, jak při sobě včetně realizačního týmu drželi.“

Vítězství Fastavu bylo nezpochybnitelné a co je důležité, nenápadný tým si pro něj došel přes skalpy Sparty, Liberce a Slavie. Na to, prosím, nezapomínat.

V současném kádru Zlína je přesně o tři roky později dvojice mužů, kteří ve finále nastoupili od začátku. Brankář Stanislav Dostál a obránce Róbert Matejov. Do finále pak ještě v průběhu naskočili Fantiš a Bačo.

V reji vzpomínek by neměl zapadnout další velikánský úspěch předchůdců těchto mladých mužů.

V roce 1970, tedy už před neuvěřitelnými padesáti lety, vyhráli fotbalisté tehdejšího Gottwaldova nejen český pohár, když remizovali v Jablonci a v odvetě smetli téhož soupeře doma 4:0.

Koncem července a začátkem srpna se pak hrálo finále Československého poháru. Borci zpod „jedenadvacítky“ uhráli v Bratislavě remízu 3:3, doma se hrálo bez branek a na penalty vyhráli 4:3!

Mimochodem, už v době dvou samostatných států bývalé federace v superpoháru dvou federálních vítězů pohárových trofejí Zlíňané podobný kousek zopakovali a cennou trofej v roce 2017 získali znovu po střelbě pokutových kopů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x