Tři sražení chodci během víkendu

Ilustrační foto
UHERSKOHRADIŠŤSKO – Během uplynulých tří dnů, vždy ve večerních hodinách, došlo k několika dopravním nehodám, jejichž účastníky byli chodci. V jednom případě sehrál svou roli alkohol.

K pátečnímu střetu vyjížděli dopravní policisté mezi Nivnicí a Uherským Brodem. Jednatřicetiletý muž zde půl hodiny před půlnocí přecházel silnici, aniž by se přesvědčil, zda něco nejede, a skončil pod koly řidičce Toyoty jedoucí od Nivnice.

Žena za volantem chtěla střetu zabránit, proto strhla řízení do protisměru. I přesto došlo ke srážce. Chodec na situaci zareagoval tak, že sedl na elektrokolo a odjel do Nivnice, kde byl později dohledán policejní hlídkou,“ uvedla Milena Šabatová z Oddělení tisku a prevence krajské policie a dodala, že se nehoda obešla bez zranění.

V sobotu večer v ulici Štěpnická v Uherském Hradišti přecházela přes silnici žena, která venčila psa. „Přecházela v místě, které je označeno pro přecházení chodců. Toho si zřejmě nevšimla jednapadesátiletá řidička, která na situaci nestačila včas zareagovat a do chodkyně narazila,“ popsala další nehodu Šabatová. Zraněnou ženu museli přivolaní záchranáři odvézt do nemocnice. Ani jedna z účastnic nehody nebyla pod vlivem alkoholu.

Následující večer vyjížděli dopravní policisté do uherskohradišťské místní části Jarošov k dopravní nehodě, při níž do pětadvacetiletého muže narazilo vozidlo značky Passat. „Alkoholem posilněný chodec chtěl přejít přes silnici v místě, které nebylo označeno přechodem pro chodce. To se přitom nacházelo jen několik metrů vedle. S tím si muž nedělal těžkou hlavu, a aniž by se rozhlédl, vstoupil přímo před vozidlo jedoucí od Bílovic,“ přiblížila nedělní nehodu Šabatová.

Přivolaní policisté provedli u obou účastníků nehody dechovou zkoušku. Pozitivní vyšla jen u mladého chodce, který nadýchal přes dva a půl promile. Ten také utrpěl lehké zranění.

V souvislosti s nedávnými nehodami policisté chodce upozorňují na zákonnou povinnost užití retroreflexních materiálů, pokud se pohybují v době snížené viditelnosti na neosvětlené komunikaci mimo obec. Reflexní a fluorescenční materiály by měli používat chodci a cyklisté také v obci, a to zvláště v tomto období, kdy se brzy stmívá a jsou velmi časté mlhy.

Zároveň upozorňujeme řidiče, aby byli obezřetní, a to nejen u přechodu pro chodce. Zejména za snížené viditelnosti se může stát, že chodce v tmavém oblečení zaznamenáme až na poslední chvíli a tragédii už nemůžeme zabránit,“ dodala Milena Šabatová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x