Trnkoland na moravský způsob. Úroda vypadá výborně, pálenice v plném zápřahu

Úroda švestek je letos vynikající. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Je to rodinné stříbro, nebo je to modrofialové zlato? Jak kdo chce. Každopádně mají švestky neboli trnky na Slovácku, na Hané i na Valašsku v celém Zlínském kraji velmi plodný rok. Což těší nejen výrobce a konzumenty pravé slivovice, ale stejně tak třeba milovníky sladkých povidel. Takže v plné práci už jsou v pálenicích, moštárnách i povidlárnách. Když příroda štědře rozdává, byl by velký hřích, kdyby si pilní sběrači neudělali radost i "na potom".

Stromy jsou obsypané

Stačí se projít v okolí krajského města. A nemusí jít jen o pohled na zahrady. Třeba v okolí Březůvek nebo Doubrav, ale také o kus dál u Střílek či Koryčan, stejně tak na Valašsku jsou švestkové stromy obsypány dozrávajícím modrofialovým ovocem tak, až se prohýbají.

Ohýbají se celé rodiny

My zapojujeme babičku i děti, celou rodinu. Třepeme a sbíráme na etapy podle zralosti, myslím, že je úroda velmi pěkná,“ hlásí mladý otec rodiny Jan z Provodova.

Sezóna bude velmi dobrá

„U nás v okolí Lukova není úroda mimořádná, ale je pěkná, tak si myslím, že kvasy budeme zpracovávat někdy do ledna. Což nebude rekord, ale velmi dobrá sezóna. Ale přihlášky samozřejmě ještě neuzavíráme, lidé se hlásí i ze vzdálenějších míst. Vybavuji si, ale to už je půl století starý rekord, že jsme s pálením končili tuším v roce 1972 až v dubnu,“ osvěžuje si paměť velezkušený majitel rodinné pálenice Bohdan Žákovský.

Páleničářů je málo

„Určitě nás čeká náročný pracovní podzim a podle všeho i zima, švestek je opravdu hodně, zatím zpracováváme letní kvasy, ale na naše tradiční zákazníky i ty nové se těšíme. Do Vánoc určitě končit nebudeme, uvidíme, jak to bude vypadat dál. Problémem je obecně to, že mladí nemají o práci v pálenici zájem a tak přetrvává nedostatek páleničářů,“ říká Lubomír Chalupa z březnické pálenice.

Očekává se kvalitní pálenka

To, že je úroda opravdu výborná, potvrzuje pan Jiří, který má stromy s dozrávajícími švestkami o pár set metrů dál.

„Nepřeháním, když řeknu, že ještě nejsme se sběrem zdaleka u konce a už máme snad 1000 litrů švestek v bečkách, tak uvidíme,“ směje se v předtuše kvalitní pálenky, která se tu vždycky hodí.

Naplno jedou i povidlárny

Naplno už jedou i povidlárny, které produkují ze švestek báječná domácí povidla. Například zahrádkáři z Březolup už jedou dva týdny naplno v místní povidlárně. Za hodinu vaření v osmdesátilitrovém kotli se letos platí 80 korun českých.

Jinak půllitr padesátistupňové slivovice letos vyjde její nové majitele zhruba na dvě stovky. Pěstování, sběr, převoz na místo a čas se v modrofialovém světě samozřejmě nepočítají.

Zajímá vás dění v našem regionu? Více zpráv najdete na našem webu.

Zobrazit fotogalerii >>