Tropické teploty zvládají zvířata ve zlínské zoo bez problémů. Dostávají i speciální zmrzliny

Foto: Zoo Zlín
ZLÍN - Na rozdíl od mnoha lidí se zvířata ve zlínské zoo vyrovnávají se současnými tropickými teplotami naprosto bez problémů. Užívají si klimatizovaných pavilonů, jezírek i bazénů, odpočívají ve stínu. Osvěžující spršky čekají v zahradě i na samotné návštěvníky.

Už při realizaci expozic pamatujeme na to, abychom pro chovaná zvířata zajistili dostatek stinných prostor, kde se mohou v případě tropických teplot ukrýt. Naprostou většinu výběhů navíc doplňují potůčky, jezírka, tůňky, ve kterých zvířata najdou příjemné osvěžení. Sloni afričtí nyní tak častěji využívají oblíbené bahniště a rozlehlé jezírko v Karibuni, pár jaguárů během dne několikrát zamíří do bazénu ve venkovní expozici,“ uvedl zoolog Zoo Zlín Zdeněk Čech.

V některých výbězích také fungují rozprašovače vody a mlžné systémy, a to např. u tučňáků Humboldtových, v průchozí voliéře v Amazonii nebo v chovatelských expozicích v zázemí zoo.

Zajistili jsme i dostatečný přísun čerstvé vody pro pitný režim zvířat. Chovatelé častěji mění vodu v miskách, protože ve vedrech se voda rychle ohřeje a kvůli tomu ztrácí svoji hodnotu. Chystáme i speciální velké zmrzliny, třeba u tygrů mají příchuť ryb, u slonů jsou ovocné. Připravujeme je tak, že napustíme do kbelíku vodu, přidáme potřebné ingredience a vše dáme do mrazáku. Zmrazený obsah kbelíku pak nachystáme do expozice. Zvířata se nejen ochladí, ale také si pochutnají,“ doplnil Zdeněk Čech.

Na příchod tropických veder se zoo připravila již v předstihu. „V pavilonech jsme před nástupem tropických teplot zkontrolovali a nastavili klimatizační systémy, pečlivě je regulujeme pro zajištění optimálních chovatelských podmínek. Vše sledujeme a vyhodnocujeme, abychom v případě jakýchkoliv změn a výkyvů mohli zajistit nápravu,“ zdůraznil Čech.

Zlínská zoo však pamatuje také na návštěvníky. „I v současných tropických teplotách Zoo Zlín zůstává příjemným místem k návštěvě. Velká většina cest a pěšin v areálu prochází pod korunami vzrostlých stromů, k dispozici je také množství stinných zákoutí a prvků pro osvěžení. A nechybí ani pořádná zásoba zmrzliny nejrůznějších příchutí nebo chlazených nápojů,“ s úsměvem přiblížila vedoucí marketingu Zoo Zlín Romana Mikešová.

U hlavního vstupu a zámku Lešná tak příjemnou „sprchu“ zajistí instalovaný mlžný systém. Děti pak určitě ocení vodotrysky u sezonního vstupu.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->