Tuhle kapli nemůžete na Kudlově minout. Poněkud jiná, o to zajímavější

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Místní část Kudlov patří léta už jaksi ústrojně ke Zlínu. Což ale rozhodně neplatilo vždy. Jistě ne ve dvacátých letech minulého století, kdy si samostatná vesnice hodlala postavit vlastní kapli. Stalo se v roce 1929 za docela zajímavých okolností. A její věru nevšední vzhled, který se příliš časem nemění, je dnes předmětem zájmu nejen turistů, ale i řidičů, kteří tu ve velkém na měřeném úseku (nemohou tudíž svištět), zvolna projíždějí.

Jde o sakrální, ale také funkcionalistické dílo z ranější tvorby věhlasného zlínského architekta Františka Lydie Gahury. Ten přímo na Kudlově bydlel a podle dobových zápisů vytvořil návrh chybějící kaple pro místní farníky zdarma.

„Vůbec to bylo při vzniku zajímavé, třeba firma Baťa darovala stavební materiál, 16 000 cihel, financemi přispívali místní občané, každopádně byla kaple vysvěcena v září roku 1929, takže bude mít letos 95 let,“ připomíná historička umění zlínské Krajské galerie výtvarného umění Ladislava Horňáková.

Na první pohled originální stavbu nelze při průjezdu Kudlovem minout.

„Vždycky si říkám, co že to tu vlastně stojí, dlouho jsme ani nevěděl, že jde o sakrální stavbu, připomíná mi zlínskou architekturu se čtvrtěmi plnými cihlových baťovských domků,“ říká řidič Robert ze Zlína.

„Jde o ranější Gahurovu tvorbu, je ale ovlivněna spíše holandskými vzory, máme tu tak vlastně dílo, které do Zlína zapadá, ale nejde o typickou baťovskou tvorbu, třebaže to tak na první pohled může opravdu vypadat,“ dodává Ladislava Horňáková.

Kaple má také originální, třebaže spíše jednoduchou výzdobu, slouží i svému původnímu účelu, bohoslužby se tu zpravidla konají každý druhý čtvrteční večer.

Každopádně stojí za pozornost nejen projet, ale zastavit se a zhlédnout stavbu, která zlínskou čtvrť plnou straších, ale i novějších domů, nenápadně ozvláštňuje.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x