U Baťovy univerzity vzniká Memento Covid. Místo setkávání je vyrobeno z více než 5000 plastových jídelních misek

Foto: UTB
ZLÍN – Nedávnou minulost spojenou s restrikcemi a především společenským odloučením, které způsobila pandemie covidu-19, připomíná nová platforma Memento Covid za budovou rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Objekt o průměru pěti metrů má sloužit jako místo odpočinku a setkávání, které nebylo během pandemie možné.

Autorem samotné myšlenky je rektor univerzity Vladimír Sedlařík, který vyhlásil interní soutěž na řešení tohoto výtvarného objektu. „Vznikla spousta plastového odpadu, myšlenka proto byla, posbírejme ho, zrecyklujme a použijme na stavbu mementa,“ vysvětlil Vladimír Sedlařík.

V Centru polymerních systémů se poté vysbírané misky podrtily a přepracovaly do podoby desek, přidala se aditiva, aby byla zajištěna pevnost, stabilita a odolnost proti slunečnímu záření. 

„Covid memento je věnováno setkávání, setkávání s lidmi, se kterými jsme se nemohli setkat během pandemie covidu, setkávání s lidmi, kteří s námi už bohužel nemohou být. Je to také poděkování všem, kteří pomáhali, ať už zdravotnickému personálu, všem lidem, našim studentům, našim zaměstnancům, všem dobrovolníkům,“ dodal Vladimír Sedlařík.

„Památník se stane i světelným objektem. Uprostřed platformy budou světelná slova, která odkazují k tomu, co lidé v průběhu pandemie prožívali. Jsou tam slova jako: chvílí, čekáním, setkáním,“ popsal autor vítězného projektu Tomáš Krejčí, který na návrhu pracoval společně se studentkami Kristinou Maňákovou a Annou Hanušovou.

Po obvodu budou svítit slova „Věnováno setkávání“ a prostor bude také funkční. „Bude tady například wifi či možnost nabít si mobilní telefon, studenti si tady mohou sednout, lehnout na lavičku, pracovat tady,“ uvedl Krejčí. „Chtěli jsme to udělat tak, aby zde člověk mohl trávit volný čas,“ dodal.

Práce jsou v plném proudu. Ocelová konstrukce je již hotová, nyní se nalepují jednotlivé desky.

„Nejdříve byla namontována ocelová konstrukce, na ní přilepeno plexisklo, které slouží jako podklad pro vyfrézované dílce z desek. Nyní už se budeme pouštět do samotného lepení desek,“ popsal průběh prací Petr Kužela z Plastikářského klastru.

Desky jsou vyrobeny z více než 5000 plastových jídelních krabiček z univerzitní menzy, které studenti a zaměstnanci postupně sbírali během pandemie koronaviru v akci Feed The Monster. Výsledné memento váží přibližně tři sta kilogramů. Samotné dílo by mělo být hotové přibližně do čtrnácti dnů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x