U Lukova se našel poklad

Poklad je teď v péči archeologů z Muzea jihovýchodní Moravy. Foto: Správa hradu Lukov
LUKOV – Objev jako z pohádky se podařil dvěma mužům při houbaření v lesích nedaleko hradu Lukova. V dubovém porostu na šťastné nálezce zářilo 400 stříbrných mincí.

Vzácný poklad z počátku 14. století v podobě více než 400 stříbrných mincí našli během houbařské vycházky dva členové Spolku přátel hradu Lukova v lesích nedaleko tohoto hradu na Zlínsku. Předseda spolku Jiří Holík nález neprodleně ohlásil archeologům z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kteří si mince převzali k odbornému ošetření a dalšímu zkoumání.

Podle odborníků z našeho muzea mnoho mincovních nálezů v oblasti východní Moravy není, jsme tedy všichni za tento nový nález nesmírně rádi, neboť nám pomůže nahlédnout do historie. Oběma nálezcům za jejich unikátní objev moc děkuji,“ uvedla radní Zlínského kraje pro školství a kulturu Zuzana Fišerová.

Nálezci na poklad narazili v dubovém porostu, kde pravděpodobně divočáci hledali žaludy a při tom notně rozryli terén. Poklad obsahoval celkem 392 pražských grošů a 27 haléřů markraběte Jošta, které byly uložené v malém džbánku.

Aktuálně provádíme základní konzervační práce. Groše jeví známky opotřebení, a tak se dá předpokládat, že byly v oběhu, kdežto haléře mají ražbu poměrně čitelnou,“ informoval archeolog Adam Fojtík z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Pokud bude vše probíhat podle předpokladů, bude poklad vystaven na hradě Lukov už v rámci programu Dne hradu, který se bude konat v neděli 19. září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x