Učiteli autoškoly zachránila život jeho žačka

Foto: ZZS ZK
ZLÍNSKO – O tom, jak je důležité umět správně vyhodnotit krizovou situaci, svědčí případ, ke kterému nedávno vyjížděli záchranáři Zlínského kraje. Na tísňovou linku 155 zavolala žačka autoškoly s tím, že se jejímu instruktorovi udělalo zle. Tím mu zachránila život – muž měl totiž infarkt.

Nedávno přijalo operační středisko zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje telefonní hovor od žačky autoškoly, kdy se jejímu instruktorovi během výuky jízdy udělalo zle. Hned při prvních příznacích se zachoval tak, jak sám učí své studenty – v jízdě nepokračoval a nechal žákyni zajet na blízké parkoviště.

Auto jsme zaparkovali a čekali pět deset minut. Myslel jsem, že mě to přejde. Měl jsem jakousi podivnou žlutou jakoby mlhu před očima, točila se mi hlava,“ popsal instruktor.

Stav ale nepřecházel, instruktor zároveň odmítal přivolat zdravotnické záchranáře s tím, že určitě bude za chvilku v pořádku. Uplynuly další dlouhé minuty. Dívka to už nevydržela, a přece jen číslo 155 vytočila. Tím svému školiteli zachránila život.

Při příjezdu našich posádek na místo byl muž bledý, zpocený a mimo jiné uváděl mírný tlak na hrudi,“ informovali záchranáři na webu ZZS ZK.

Po vyšetření pacienta v rámci přednemocniční odkladné péče bylo jasné, že učitele autoškoly postihl infarkt.

Nikdy by mě to nenapadlo. Bolest na hrudi nebyla nijak významná, ani mi nikam nevystřelovala. Spíš jsem vnímal to rozostřené vidění a točení hlavy,“ uvedl pacient. Záchranáři muže zajistili a převezli do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Vše nakonec dobře dopadlo a pacient se už zotavuje v domácím prostředí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x