Údajná dvojice lékaře a reportéra z Jemenu vylákala ze dvou žen téměř milion korun

Ilustrační foto (Depositphotos.com)
KROMĚŘÍŽSKO – Známá situace, o které se policie zmiňuje se znepokojivou pravidelností, doputovala na Kroměřížsko. Dva případy podvodů, při kterých se neznámí muži vydávali za reportéra a lékaře z Jemenu, vyústily ve ztrátu skoro milionu korun. Peníze jim naposílaly zamilované ženy.

Policie se o případech, kdy se neznámý muž vydává za lékaře, vojáka, reportéra nebo dobrovolníka v cizí zemi a přes internet se seznámí se ženou, která mu potom posílá peníze na cestu do Česka, zmiňuje až znepokojivě často. I přes to se ale podobným případem zabývají policisté na Kroměřížsku. Tentokrát se ale vyšetřování týká hned dvou žen.

V prvním případě se sedmačtyřicetiletá žena v průběhu května seznámila na sociálních sítích s údajným reportérem mezinárodní organizace, který měl v té době pracovat v Jemenu. Ženu přesvědčil, že přijede na dovolenou do České republiky a zůstane s ní tady žít. Postupně z ní vylákal 130 tisíc korun.

Ve druhém případě figuruje pro změnu chirurg neziskové organizace působící na letecké základně v Jemenu. Ten se zase seznámil s dvaašedesátiletou ženou, ze které postupně vylákal 800 tisíc korun.

„Část peněz měla pokrýt náklady několika týdenní dovolené v České republice, na kterou měl přiletět soukromým tryskáčem. Termín jeho příletu ale zhatilo údajné zajetí jeho osoby v Jemenu. Požadované výkupné domnělého lékaře již žena odmítla uhradit,“ říká mluvčí policie Radomír Šiška.

Když po „zatčení“ údajného chirurga následovala pochybná komunikace, uvědomila si zamilovaná žena, že se stala obětí podvodu. Obrátila se proto na polici.

Podle Šišky hrozí v případě dopadení dosud neznámým pachatelům až pět let za mřížemi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x