Uherskohradišťská nemocnice provedla první odběry rekonvalescentní plazmy a hledá další dárce

Foto: nemocnice Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská nemocnice uskutečnila první odběry tzv. rekonvalescentní plazmy, která se využívá při léčbě těžkých případů onemocnění COVID-19. Vhodní dárci byli vytipováni na základě kontrolních odběrů krve, které analyzovalo biochemické oddělení, serveru Zlin.cz to oznámil PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

„Podle prvních zkušeností se ukazuje, že dostatečnou hladinu protilátek má v krevní plazmě přibližně dvacet procent testovaných osob. Není přitom prokázaná přímá souvislost mezi závažností průběhu onemocnění a množstvím protilátek. Nicméně častěji je mají ti, kteří prodělali těžkou formu onemocnění, někdy však najdeme vysokou hladinu i u osob s mírným průběhem koronavirové infekce,“ sdělil René Kamrla, zástupce primářky Hematologicko-transfuzního oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Protilátky obsažené v rekonvalescentní plazmě působí v těle pacienta tak, že jsou schopny obalit virus způsobující onemocnění covid-19 a zničit ho. Důležitou podmínkou je, aby jim byla podána v počáteční fázi nemoci, kdy viru není v organismu tolik. Vzhledem k stálému nárůstu počtu nemocných zdravotníci předpokládají, že poptávka po rekonvalescentní plazmě bude nejspíše narůstat. „Přivítáme proto všechny potenciální dárce, kteří tuto infekci prodělali a jsou ochotní přijít k nám k testovacímu odběru,“ vzkázal René Kamrla.

Na darování rekonvalescentní plazmy se vztahují stejná pravidla jako na dárcovství krve. Ideálními dárci jsou muži, kteří nikdy v minulosti nedostali transfuzi, nebo ženy, které v minulosti nedostaly transfuzi a nebyly těhotné. Podstoupit kontrolní odběr krve je možné nejdříve 14 dnů po vyléčení v případě lehčího průběhu, nebo 28 dnů po vyléčení v případě těžkého průběhu nemoci.

Zájemci o darování rekonvalescentní plazmy mohou přijít na Hematologicko-transfuzní oddělení Uherskohradišťské nemocnice, které se nachází v budově H hned naproti parkoviště, v každý pracovní den od 7.00 do 15.00 hodin. Ke stanovení množství protilátek v plazmě stačí jedna zkumavka krve. Pokud se ukáže, že je dárce má, bude následně pozván k odběru. „Je přitom možné darovat krev nebo jen plazmu, záleží na volbě dárce,“ doplnil René Kamrla. Další informace lze získat na telefonním čísle 572 529 809, nebo e-mailu: kamrla@nemuh.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x