Uherskohradišťská nemocnice zavřela neurologii, primář má koronavirus

Foto: nemuh.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Primář neurologie v Uherskohradišťské nemocnici má koronavirus. Nemocnice proto oddělení zavřela, řekl serveru Zlin.cz mluvčí nemocnice Egon Havrlant. V kraji má koronavirus kolem 90 lidí.

Primář zůstal doma už na začátku týdne, protože se necítil dobře, zmínil Havrlant. Výsledek testu se dozvěděl ve čtvrtek. „Vedení nemocnice okamžitě přijalo nezbytná opatření a ve spolupráci s krajskými hygieniky poslalo do domácí karantény pět lékařů a čtrnáct zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků,“ uvedl Havrlant.

Oddělení je nyní uzavřeno. „Tři pacienti byli přeloženi do ostatních nemocnic Zlínského kraje, dalších osm pacientů bylo umístěno na jiná lůžková oddělení v rámci Uherskohradišťské nemocnice,“ poznamenal mluvčí.

Předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček uvedl, že je to stejná situace, jaká nastala koncem minulého týdne na vsetínském chirurgickém oddělení. „Zdravotníci jsou bohužel onemocněním ohroženi ještě více než běžní obyvatelé. Nemohou zůstat doma, pečují o své pacienty v našich nemocnicích a jsou tak více vystaveni riziku přenosu koronaviru, řekl Maráček.

Podobných případů mezi lékaři a sestrami v celé republice podle něj přibývá. „Rád bych v tuto chvíli zdůraznil, že se samozřejmě o akutní neurologické pacienty z Uherskohradišťska postaráme v rámci dalších neurologických oddělení v nemocnicích ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži,“ doplnil Maráček.

Pozitivně testovaný primář byl naposledy ve službě tento týden v pondělí. „Všichni zdravotníci, kteří s ním v tu dobu byli v kontaktu, šli po domluvě s krajskými hygieniky do karantény. Nikdo z nich nemá v současné době příznaky onemocnění koronavirem,“ popsal ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Neurologické oddělení je v tuto chvíli uzavřeno. „Aktuálně tam bylo hospitalizováno pět pacientů na intenzivních lůžkách, dva jsme přeložili do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, jednoho do Kroměřížské nemocnice a dva jsme přesunuli na naši následnou intenzivní péči. S primářem do kontaktu nepřišli, byli přijati až v průběhu tohoto týdne. Dalších šest pacientů na standardních lůžkách buď propustíme domů, nebo je přesuneme na naše infekční oddělení,“ vysvětlil ředitel nemocnice s tím, že zdravotníci i pacienti budou testováni během tohoto víkendu, kdy už by výsledky mohly být průkazné. „Pevně věřím a doufám, že nikdo z pacientů ani personálu neurologie nebude mít výsledek testu na koronavirus pozitivní,“ dodal Sládek.

Před týdnem řešila podobnou situaci chirurgie Vsetínské nemocnice, kde se onemocnění potvrdilo u jedné z lékařek, a také lékárna Kroměřížské nemocnice, kde měla rovněž pozitivní test jedna ze zaměstnankyň. „U tří desítek zdravotníků, kteří šli v této souvislosti do karantény nebo byli postaveni mimo službu, se naštěstí onemocnění nepotvrdilo. Testy naštěstí dopadly dobře a v pondělí se tak zdravotníci dozvěděli, že jsou negativní,“ uvedl Havrlant. Vsetínské chirurgické oddělení, které bylo v pohotovostním režimu, se tak mohlo vrátit k normálnímu provozu, lékárna Kroměřížské nemocnice provoz nepřerušila.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x