Uherskohradišťská ortopedie slaví 75 let

Foto: Uherskohradišťská nemocnice
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V letošním roce si ortopedie Uherskohradišťské nemocnice připomíná už 75 let od svého založení. Za ty dlouhé roky urazilo oddělení, ale i obor samotný, dlouhou cestu.

Když v Uherskohradišťské nemocnici vznikalo oddělení ortopedie, psal se rok 1947. Zakladatelem a prvním primářem se tady stal Mojmír Dufek. Oddělení bylo původně vybaveno 54 lůžky, začátkem padesátých let pak byl přistavěn nový pavilon s operačním sálem. Podnětem pro vybudování speciální péče byl fakt, že se na Slovácku v 50. letech vyskytoval velký počet případů kloubní a kostní tuberkulózy.

V těch letech to byly v podstatě pionýrské začátky. Bylo to jedno z prvních pracovišť okresního formátu na Moravě,“ uvedl primář Ortopedického oddělení Uherskohradišťské nemocnice Martin Skládal.

Od roku 2014 sídlí ortopedie v hlavním centrálním objektu, kde jsou také operační sály. V roce 2017 převzal zdejší primariát Martin Skládal. Za 75 let prošel obor samozřejmě výraznou modernizací, ať už jde o nástrojové vybavení, nebo třeba možnosti a vlastnosti kloubních náhrad.

Začínalo se tak, že vrtačka byla pouze manuální a kostní pila byla klasická pila. Postupem doby technologie dospěla k tomu, že dnes všechno, co jde, používáme v jednorázových setech. Takové ty klasické nástroje, které jsou resterilizovatelné, jako vrtačka nebo pila, se používají na elektriku v aku podobě. Vizuálně jsou velmi podobné všem známým akuvrtačkám nebo pilám,“ přiblížil Martin Skládal.

Aktuálně se k nejčastějším ortopedickým operačním zákrokům řadí totální endoprotéza kyčelního a kolenního kloubu, tedy náhrada poškozeného kloubu implantátem. V posledních pěti letech se podařilo získat nové přístrojové vybavení nebo rozšířit operační portfolio, a to například o výměnu ramenního kloubu. Oddělení se také zapojilo do projektu prevence osteoporotických zlomenin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x