Ultramaratonec Svaťa Božák o úmorných vedrech i medvědovi na Race across America

Foto: Ivo Dvořák
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Jen několik dní po zdolání nejtěžšího závodu planety Race across America (RAAM) zavítal cyklistický ultramaratonec Svaťa Božák na rožnovskou radnici, kde mu k úspěchu pogratuloval starosta Jiří Pavlica. Společně s manželkou Lenkou a synem Ondřejem pohovořili o největších zážitcích ze závodu, který míří ze západu na východ USA a měří 3 000 mil.

Svůj třetí RAAM dokončil Svaťa Božák v noci z pátku 24. na sobotu 25. června středoevropského času ve skvělém čase 10 dní, 3 hodiny a 6 minut a vyhrál tak svou kategorii RAAM solo do 50 let.

Výsledku si obrovsky cením, protože vím, kolik je za tím přípravy a dřiny a kolik práce se vším měl celý tým. Ještě jednou s lehkým odstupem bych rád poděkoval všem partnerům a sponzorům, včetně „srdcařů“, kteří mě v rámci projektu na mém webu podpořili zakoupením virtuálních mílí,“ ohlédl se za svým třetím americkým dobrodružstvím Svata Božák, jenž přinesl na radnici ukázat pamětní desku z Race across America 2022.

Speciální kategorií pak byli fanoušci přímo na trati, kteří Svaťu Božáka povzbuzovali i s českými vlajkami.Od fanoušků v Kansasu jsem dokonce letos dostal památeční dárkové hodiny s nápisem časové kontroly Kansas,“ pokračoval rožnovský ultramaratonec.

Jako největšího soupeře na trase cyklista jmenoval úmorné vedro. „Připraveni jsme byli v podstatě na všechno, ale teploty v Arizoně a Nevadě byly i kolem 40 stupňů, s tím se fakt hodně špatně bojovalo. Když nebylo vedro, tak zase dělal problémy třeba velmi silný vítr v Kansasu, ale právě o překonávání těchto překážek tento závod je,“ pokračoval v povídání Svaťa Božák.

Jako každý rok i tentokrát došlo na bezmála pět tisíc km dlouhé pouti na neobvyklé situace. „Kuriozitou určitě byl medvěd, na kterého jsme narazili v Coloradu jen kousek od cesty. Taky jsem při jízdě málem trefil srnku, tam jsme se minuli fakt jen o kousíček. Pokaždé, když tady jedu, je toho fakt na cestě hodně, s čím se potkáte,“ říká závodník.

Na radnici Božáka doprovodily dvě rodinné posily – syn Ondřej a manželka Lenka, kteří byli členy podpůrného teamu, jenž absolvoval celé americké dobrodružství se Svaťou.

Měli jsme to v doprovodných vozech dobře sehrané. Chlapi byli spíše na takové to hecování a hnaní směrem dopředu, my holky jsme to spíše držely více do klidu a občas jsme doporučili zařadit zpátečku a uklidnit situaci. Celkově jako tým jsme to myslím zvládli a na Svaťu jsme velmi hrdí,“ hodnotila třetí absolvovaný RAAM manželka Lenka Božáková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x