Umělečtí šéfové divadel se připojili k výzvě na podporu manželství pro všechny

Foto: Jsme fér
ZLÍN, UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Šéfové a šéfky více než dvaceti českých divadel napříč všemi regiony vyzývají v otevřeném dopise premiéra Petra Fialu a vládu České republiky k podpoře manželství pro všechny páry. K této iniciativě se připojil i umělecký šéf Slováckého divadla Lukáš Kopecký a umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič.

Jako umělečtí šéfové a umělecké šéfky níže uvedených divadel Vás tímto vyzýváme, abyste se Vy a Vámi vedená vláda jednoznačně zasadili o přijetí manželství pro všechny páry a odstranili tak dosavadní diskriminaci LGBT+ lidí, párů a rodin s dětmi v České republice,“ stojí v úvodu otevřeného dopisu adresovaného do rukou premiéra Fialy.

Signatáři argumentují například tím, že umělecké soubory napříč celou zemí mají ve svých řadách velké množství právě LGBT+ lidí. „I bez pohledu každodenně upřeného na obrovskou práci, kterou pro kulturu a kulturnost ve všech regionech České republiky naši LGBT+ kolegové a kolegyně odvádějí, považujeme jejich diskriminaci za neobhajitelný a neudržitelný anachronismus,“ uvádějí dále autoři výzvy.

Hlasování o rovných sňatcích zároveň umělečtí vedoucí českých divadel vnímají jako rozhodování o hodnotové orientaci naší společnosti. „Toužíme žít a tvořit ve společnosti kulturní, svobodné a spravedlivé. A jsme si jistí, že přijetí zákona o rovných sňatcích je nezbytným krokem na cestě k ní,“ informují signatáři v čele s šéfem Divadla Husa na provázku Martinem Sládečkem.

Podle veřejných průzkumů aktuálně podporuje manželství pro všechny 65 % Čechů a Češek. Začátkem září letošního roku vyzvalo premiéra Fialu k podpoře stejnopohlavních sňatků v otevřené výzvě také 66 firem včetně Škody Auto, Plzeňského Prazdroje, IKEA, Microsoft či Moneta Money Bank.

Postoj premiéra Petra Fialy v otázce přijetí zákona o manželství pro všechny je však dlouhodobě odmítavý. „Já všechny argumenty pro a proti znám, ale toto je otázka etická. Otázka vnitřních hodnot, nastavení, víry a dalších věcí. A to je třeba u každého respektovat. Jak u těch, kteří jsou pro přijetí, tak u těch, kteří si myslí, že manželství má být vyhrazeno z různých důvodů svazku muže a ženy. Z důvodů, které jsou prostě přirozené nebo teologické nebo jiné,“ uvedl Petr Fiala v září v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Zákon o manželství pro všechny poslala Poslanecká sněmovna na konci června do druhého čtení. Stejně tak ale paradoxně do druhého čtení prošel i návrh přidat do Listiny základních práv a svobod definici manželství pouze jako svazku muže a ženy, tedy zakázat ústavním zákonem, aby gay a lesbické páry mohly uzavírat manželství.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x