Unikátní zlínské boty ze 3D tiskárny sklízí úspěchy za hranicemi republiky

foto: UTB
ZLÍN – Studenti ateliéru Design obuvi Fakulty multimediálních komunikací UTB vytvořili devět párů unikátní obuvi. Její podešev je vytvořená pomocí metody práškového 3D tisku. Za projekt Sole&Shoe Crafters 3D už zlínský obuvnický ateliér sklízí první úspěchy v mezinárodní soutěži.

Studenti magisterského programu Design obuvi na zlínské Univerzitě Tomáše Bati dostali nelehký úkol – navrhnout vzhled obuvi, která dostane speciální podešev. Ta je totiž vytisknutá pomocí 3D tiskárny. A jelikož je to práce nelehká, pomohli studentům technologové z firmy 3Dees Industries, která se na 3D tisk specializuje.

„Všichni studenti tvořili nositelné páry obuvi pro svou velikost, aby mohli sami na sobě testovat charakter materiálu. Metoda práškového 3D tisku je vhodná jak pro tzv. rapid prototyping, který umožňuje rychlé vytváření prototypů pro otestování návrhu designéra před tím, než vejde do výroby, tak i pro následnou výrobu finálních funkčních modelů,“ vysvětluje Lucie Trejtnarová, vedoucí ateliéru Design obuvi FMK UTB ve Zlíně.

„Vzdělávání budoucích generací a sdílení technologického know-how je pro rozvoj oboru 3D tisku stěžejní, a proto jsme rádi, že jsme mohli naše zkušenosti předat i studentům v rámci tohoto speciálního projektu,“ říká František Hůla, aplikační inženýr 3Dees Industries.

Podle Hůlky bylo pro studenty zezačátku dost náročné vytvořit ze svých nápadů přesná zadání pro výrobce. Právě příprava dat a návrh pro 3D tisk je klíčovou dovedností, kterou si studenti během společné práce osvojili.

Projekt Sole&Shoe Crafters 3D, jak byl studentský počin pojmenován, ale nezůstal jen na univerzitní půdě. Vedoucí ateliéru Lucie Trejtnarová jej totiž přihlásila do mezinárodní soutěže 3D Pioneers Chellenge. Ta oceňuje inovativní projekty, které využívají právě metodu 3D tisku.

A tištěné boty už teď sklízí úspěch. Odborná porota totiž zlínský projekt vybrala mezi hrstku finalistů. 3D boty se tak objevily na květnové výstavě v německém Erfurtu.

„V rámci projektu se studenty jsme zvolili technologii MJF od Hewlett Packard, která jako jedna z mála zvládá vyhotovit pružné a odolné výrobky, čímž se hodí i na výrobu designové obuvi. V současnosti je právě tato technologie nejblíže nasazení do sériové výroby speciálních podrážek,“ doplňuje Adam Řehák, aplikační inženýr 3Dees Industries. Podle něj lze díky aditivní technologii efektivně propojit design obuvi s požadavky pro zdravou chůzi.

 „Díky jednoduché customizaci mohou výrobci obuvi bořit mýty a nabízet boty, které lépe plní ergonomické funkce, jsou přizpůsobené tvaru nohy i potřebám klientů a zároveň vypadají skvěle,“ doplňuje Řehák.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->