Únor bílý, pole sílí. Měsíc krátký, vcelku milý

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Nastupuje druhý měsíc nového roku. Letošní únor stejně jako každý další bude nejkratším měsícem roku. Co se pranostik a zlidovělých úsloví týče, rozhodně si nezadá s ostatními. A tak třeba známé "únor bílý, pole sílí" je třeba verifikovat. Neboli ověřit.

„Jde o to, že sníh, respektive i jeho nízká vrstva, umí v případě vyšších mrazů zabránit vymrznutí na podzim zasetých obilovin,“ vysvětluje dlouholetý agronom Petr Skalička s tím, že je sníh prospěšný také z jiného důvodu. „Samozřejmě jde o vláhu, to je také důležité,“ dodává.

Jeho kolega i jmenovec Petr Slovák vidí pozitivum i v tom, že déletrvající sněhová pokrývka je zárukou standardního počasí, jehož výkyvy jsou jen mírné a prospívají vyrovnanosti v přírodě. „Jde o zimní měsíc a jako takový ho bereme,“ připomíná. A také to, že třeba tu a tam až jarní únorové teploty nejsou mezi zemědělci nijak vítány.

Se zimou jsou nejvíce sehraní silničáři.

„Když je zima, tak je prostě zima. Tu letošní považujeme za průměrnou, také v úterý ráno jsme vysílali do terénu mechanismy s posádkami, tak to je. Jsme připraveni, zvláště na horách v polohách kolem osmi set metrů nad mořem ještě zima zdaleka neřekla poslední slovo, čekáme další dávku sněhu už v tomto týdnu,“ dívá se do dalších dnů šéf Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořístka.

Únor „probouzí“ také nejvyšší fotbalovou soutěž. „Ve Zlíně zatím sníh víceméně není, ale rozhodně se musíme připravit, že může napadnout. Už dva týdny jede vyhřívání trávníku, ale ani to není všemocné. Pokud by sníh napadl v pátek nebo v sobotu, umíme hřiště upravit, ale když napadne třeba patnáct čísel v den utkání, pak ani moderní technologie vše nevyřeší,“ sleduje únorový vývoj počasí správce zlínského fotbalového stadionu Letná Ladislav Podmela.

Na Hromnice (2. 2.) o hodinu více je další pranostika vztahující se k vývoji počasí. Kdo nemá rád dlouhá tmavá rána, už se mu přeci jen vstává lépe. A vůbec pouze a jen přesně čtyřtýdenní měsíc bývá i hodně o těšení.

„Pořád se máme na něco těšit, já třeba z nového přírůstku v rodině, pak taky na neskutečně zajímavé datum 22. 2. 2022. To bych se mohl oženit, když už mi partnerka dala dva krásné kluky,“ říká pan Ivan ze Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x