Únor coby jarní měsíc. Zlín v květech

ZLÍN - Někoho to udiví, jiného potěší, dalšího inspiruje. Letošní teplý únor po jen mírňounce chladnějším lednu dělá divy. A kdo se umí rozhlédnout, už se vlastně dočkal jara.

Stačí se podívat třeba na starém hřbitově, pro méně znalé zlínského místopisu na louku u zlínské přehrady. Dvě kamarádky Renáta a Petra nevěří, ale za chvíli věří vlastním očím.

Hned několik záhonů sněženek jim nejen zlepšuje náladu, ale přiková je přímo doprostřed bílé nádhery.

„Jsme přece pořád hluboko v zimním období,“ diví se upřímně a opravdu mají čemu.

Stanislav Pospíšilík z Odboru městské zeleně zlínského magistrátu přidává podrobnosti.

„Pokud jde o sněženky, jde o jasný projev předjaří, většinou bývají k vidění spíše až koncem března, letošní zima ale rozdala karty prostě poněkud jinak, jde o zřejmý projev dlouhodobě vysokých teplot,“ vysvětluje odborník.

Podle něj jsou ale k vidění ve Zlíně mnohé další květy, kvetou cibuloviny, truhlíky před radnicí jsou plné barev. „Jsme vždycky rádi, když si toho lidé všimnou a naopak mrzí nás, když mají šedivou náladu a k pěkným věcem v centru města jsou neteční,“ dodává.

Obě mladé dámy se vydají i na jinou adresu. V parku naproti Velkého kina se oči znovu rozzáří.

Hned několika barvami tu pro změnu září vzrostlé keře. Stanislav Pospíšilík určí, že v případě růžových a bílých květů jde o kalinu, žlutě září pro změnu vilín.

„Tady si dovolím upozornit, že na rozdíl od sněženek nejde o žádný přehmat přírody. V letošní teplé zimě jsou oba keře v plné formě už teď a jejich květy jsou vlastně v časové normě,“ dodává nejen pro zmíněné mladé dámy Pospíšilík, muž, který má s kolegy na starost oficiálně městskou zeleň, ale v téhle zimě – nezimě i městské květy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x