Úspěch Uherskohradišťské nemocnice! Stala se jedním ze 14 specializovaných center zaměřených na předčasné porody v České republice

Foto: Uherskohradišťská nemocnice
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Na začátku května získala Uherskohradišťská nemocnice statut Perinatologického centra intermediární péče. Pracoviště porodnicko gynekologického a novorozeneckého oddělení se tím zařadily do celostátní sítě pracovišť pečujících o předčasně narozené a nedonošené novorozence.

V uherskohradišťské porodnici se ročně narodí více než 1 600 dětí. Z nich zhruba 70 má po porodu problémy s adaptací a vyžadují specializovanou péči. Díky statutu, který schválily odborné společnosti, už mnohdy budou moci zůstat v matkou zvoleném místě porodu, a to s veškerou potřebnou péčí.

Často jsme se dostávali do situace, kdy jsme museli rodičky s hrozícím předčasným porodem překládat na vyšší pracoviště, mnohdy to z důvodu kapacity muselo být i mimo Zlínský kraj. Takže doufáme, že tyto situace se budou díky tomuto kroku eliminovat. Pro mě je to velká čest a hrdost, protože je to ocenění naší dlouholeté snahy a kontinuální erudice personálu,“ uvedla primářka porodnicko gynekologického oddělení Soňa Pánková.

Získat statut Perinatologického centra intermediární péče pro Uherskohradišťskou nemocnici a především jeho porodnicko gynekologické a novorozenecké oddělení znamenalo splnit několik náročných podmínek. A to nejen co se týče přístrojového vybavení, ale i erudice personálu.

V naší porodnici se rodí hlavně děti zralé a bez komplikací, těch nezralých tady máme zhruba 60 až 70 za rok s váhou pod 2,5 kila, staráme se o děti od 1500 gramů a větší, zhruba od 34. týdne. Výhledově bychom ten gestační týden chtěli ještě snížit tak, že bychom se mohli starat o děti od 32. týdne. Je před námi ale ještě kus práce, co se týče erudice personálu, jsou to spíš výhledové věci, myslí si primářka dětského oddělení Irena Baroňová.

Uherskohradišťská nemocnice se získáním statutu Perinatologického centra intermediární péče zařadila mezi 14 takto specializovaných center v České republice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x