UTB připravuje špičkové centrum digitalizace

foto: UTB
ZLÍN – Univerzita Tomáše Bati pracuje na novém centru digitalizace a moderním multimediálním studiu. Sloužit bude nejen pro výuku a dočká se nejmodernějšího vybavení a technologií.

Tam, kde původně stával studentský klub Fénix, teď vzniká nové centrum digitalizace a multimediálních technologií. Z původních prostor, které jsou blízko kolejí na Antonínově ulici, teď zůstal jen název.

„Budova pochází z osmdesátých let, musela se kompletně zrekonstruovat. Zmizel bar, taneční prostor i ochozy, které si mnozí ještě pamatují z dob, kdy se tady konaly diskotéky,“ popisuje Pavel Blažek, vedoucí Odboru investic UTB.

„Prostory budou sloužit jako centrum digitalizace zlínské univerzity. Aby se zvýšila kybernetická bezpečnost, budeme ještě pořizovat hardwarové a softwarové systémy a kompletně zvyšovat kvalitu internetové sítě,“ uvedl kvestor UTB Alexander Černý.

Centrum bude sloužit hlavně studentům Fakulty multimediálních komunikací jako výukový ateliér se špičkovou technologií. „Vyrábět různé audiovizuální materiály pro výuku, například natáčet populárně naučná videa, nahrávat přednášky nebo komentáře tam budou moci ale zástupci všech fakult,” dodává Černý. 

V novém ateliéru jsou hned dvě studia a nechybí ani režie nebo maskérna. V plánu je využít studio i pro nahrávání podcastů. Připravená je také technologie na snímání pohybu a velkoplošná televize v rozlišení 4K, která dokáže poskytnout zcela realistický obraz pro lidské oko a dokáže simulovat reálný prostor.

„Ve výsledném záběru divák nerozezná, že herec není v přirozeném prostředí. Je to metoda, která se dnes používá při filmových produkcích, tím pádem šetří nemalé peníze, kdy herce nemusí vozit po několika lokalitách, ale jsou schopni ve studiu prostředí nasimulovat pomocí této obrazovky. Touto technologií se natáčel například snímek Avatar,“ říká za dodavatele Petr Krkavec.

„Studenti budou mít k dispozici desítky kamer, jeřáby, virtuální studio a další technologie včetně nejmodernějšího osvětlení. Také je potřeba zmínit problematiku uložiště s příslušným data managmentem, které budeme mít k dispozici a které je velmi důležité,“ popsal vybavení studia koordinátor Pavel Hruda. „Studenti přijdou do styku se všemi technickými prvky a jednotlivými pracovišti jako v profesionální branži a následný přechod do jejich vlastní praxe bude potom mnohem plynulejší,“ dodal.

V těchto dnech se dokončuje instalace audiovizuální techniky. Jakmile bude hotovo, zahájí se zkušební provoz. První velkou akcí potom bude společný koncert v květnu, kdy se propojí Akademie múzických umění v Praze a Janáčkova akademie múzických umění v Brně se zlínským studiem a společně zahrají několik známých skladeb. Počítá se také s tím, že se odsud budou vysílat pořady během festivalu pro děti a mládež.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x