Už jsme tady. Krtci posílají varování

Krtci mají žně. Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Všímaví si všímají, znalí věcí se obávají. Hned zkraje nového roku se díky oteplení ve svátečním období dali do usilovné práce věční - a ne zrovna oblíbení - souputníci našich zahrad. Zatímco zahrádkáři a pěstitelé ještě víceméně spí zimním spánkem, snaživí hmyzožravci se už dávají do díla. Otázkou je, co bude s čilými krtky v časech, kdy se čeká pořádný nápor zimy.

Varování to ale podle expertů je. „Málokdy bývá vidět tolik „krtinců“ hned po Novém roce. Je znát, že bylo hodně teplo, byly to přímo jarní teploty a to krtky vybudilo k horečné činnosti,“ říká velezkušený expředseda zahrádkářů ze zlínské kolonie na Burešově Aleš Hába.

Výsledky jejich předčasného úsilí jsou vidět na mnoha místech. Nejvíce na loukách, ale i jinde.

„Já bydlím na jednom zlínském sídlišti a i tady na záhonech v těsném sousedství dlažby a chodníků jsou znát,“ sděluje pan Aleš.

Otázkou vždycky v čase vegetačního období bývá, jak s řáděním krků naložit.

„Mně se osvědčila rada kolegy, který do jejich teritorií kladl málokdy vídanou „zaháněcí“ nástrahu. To znamená, že jsme místo nejrůznějších chemikálií nakladli k chodbičkám nesmírně pracovitých krtků sardinky. Ono to skutečně zabírá,“ nabízí pan Hába bezplatnou nezištnou radu.

Zatímco teď jsou krtčí manévry víceméně neškodné, později umějí budoucí úrodě na kořenových systémech hodně uškodit.

„Je to tak, jako mnozí další mohu posloužit třeba vzpomínkou na to, jak nám dokonale sklidili rodící se úrodu mrkve. Řádky přímo okopírovali a nám nezbylo nic,“ vybavuje si další zkušený zahrádkář Cyril Bureš, který je svými výpěstky chvalně znám na Žlutavě.

„Také u nás je na mnoha místech znát, že si krtci letos neskutečně přispíšili. Zatím těžko odhadovat, jaké bude mít jejich hodně předčasné probuzení efekt, nic dobrého ale čekat nemůžeme. Na druhou stranu je jasné, že teplo, které bylo koncem minulého roku a na začátku nového, zřejmě nepotrvá, což nás může sice uklidnit, určitě ale přinejmenším přivést k tomu, abychom se zamysleli, jak bude letošní tradiční souboj s hmyzožravci vypadat,“ dodává pan Cyril.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x