V areálu zlínské nemocnice může vzniknout nová čtvrť s byty, parkem či sportovištěm

Jedna z vizualizací nové městské čtvrti (Zdroj: Arch Design)
ZLÍN - Nová městská čtvrť, nový prostor pro bydlení, park, sportoviště, podpora komunitního života, zázemí pro sociální služby, kavárny, kanceláře, nebo třeba vysokoškolské koleje, ale i další možnosti, jak využít areál Krajské nemocnice T. Bati poté, co se nemocnice přestěhuje do nových prostor v Malenovicích, prezentovaly architektonické kanceláře objednané Zlínským krajem. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

„Řešené území má velký potenciál pro budoucí využití a představené urbanistické koncepce obou kanceláří se týkaly zejména využití prostoru k bydlení a vytvoření nového obytného celku s kompletní občanskou vybaveností. Architekti neopomněli dopravní dostupnost, větší zapojení protékající Dřevnice do běžného života obyvatel, ani požadavky památkářů k zachování Gahurova prospektu, což jsme všichni ocenili,“ okomentoval představené studie hejtman Jiří Čunek s tím, že tato nová městská čtvrť bude sloužit obyvatelům města Zlína, proto by si vedení zlínského magistrátu mělo území odkoupit dle požadavků a potřeb občanů města Zlína připravit toto území pro jeho rozvoj a využití.

„S představenými urbanistickými koncepcemi na využití areálu zlínské nemocnice jsem velmi spokojený, protože odborná úroveň, kterou nastavily architektonické kanceláře, jsou velmi vysoké. Nápady, které zazněly, jsou zajímavé, proto se těším i na představení dalších dvou koncepcí, které zadalo město Zlín,“ dodal hejtman Jiří Čunek.

Architektonická kancelář z Brna vsadila na propojení území se strukturou Bartošovy čtvrti a vytvoření jednotného celku. Ten se stane novou hodnotou jak řešeného území, tak celé části města včetně Bartošovy čtvrti s vytvořením centrálních prostor, které mají městský charakter. Projekt je rozdělen do pěti etap, což ocenil náměstek primátora Miroslav Adámek: „Líbí se mi naplánovaná etapizace a také to, že je zde prostor pro přiznání Gahurova území.“

Architekti z pražského studia navrhli vybudovat bytový „mrakodrap“ s 19. podlažími. „Zlín je podle nás taková Amerika v Evropě. Proto jsme zvolili odvážnější řešení a záměrně jsme mrakodrap pojmenovali Emil Zátopek Tower,“ uvedl Oleg Haman s odkazem na podobnou budovu v Ostravě, která nese název Bolt Tower. Na rozdíl od té je však Emil Zátopek se Zlínem spjat.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x