V Baťově nemocnici pomáhá s léčbou postcovidového syndromu vysokovýkonný laser

Foto: KNTB
ZLÍN – Pro léčbu zdravotních problémů způsobených covidem-19 mají v Rehabilitačním oddělení Baťovy nemocnice nového pomocníka. Je jím speciální vysokovýkonný laser s robotickým skenerem, který stimuluje plicní tkáň k hojení a jeho působení prokazatelně zrychluje rekonvalescenci nemocných.

Tzv. HILT laser se využívá u akutního průběhu nemoci covid-19 na několika pracovištích v České republice. Mezi ně se nově řadí také Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

My jsme ho začali zkoušet, když už byla vlna onemocnění na ústupu. Ošetřili jsme několik nemocných s doznívající pneumonií, kteří pak mohli být odpojeni od kyslíkové podpory. Většina dalších nemocných trpěla tzv. postcovidovým syndromem, především po těžké covidové pneumonii,“ uvedl primář Rehabilitačního oddělení KNTB Pavol Skalka a dodal, že ukončenou léčbu evidují u dvou desítek nemocných, přičemž u 80 procent z nich lze efekt hodnotit jako příznivý.

Laserový skener lze využívat i pro jiné účely, umožňuje především velkoplošnou a velmi sofistikovanou aplikaci laseru na větší plochy těla. „Další HILT laser – bodový – už používáme více než dva roky s výborným efektem na bolestivé úpony jako je tenisový loket, paty nebo doléčování svalových zranění, a to i v hloubi svalu,“ upřesnil Pavol Skalka.

Vysokovýkonný HILT laser s robotickým skenerem mohou na Rehabilitačním oddělení Baťovy nemocnice využít lidé, kteří prodělali covid-19 a mají následné obtíže, jako je přetrvávající kašel, dušnost, bolesti zad a podobně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x