V centru Otrokovic hoří obchodní objekt. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

OTROKOVICE, PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME – Hasiči od půl šesté ráno zasahují u požáru obchodního objektu na tř. Tomáše Bati v centru Otrokovic. Byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu, tedy ten nejvyšší.

U požáru zasahuje od brzkých ranních hodin 27 profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů a téměř pět desítek kusů techniky z celého kraje. Na místě hoří hala a k ní připojené obchodní prostory.

Byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Informace budeme dále aktualizovat,“ uvedli krajští hasiči na svém facebookovém profilu.

„Požár je rozsáhlý a dochází ke spolupráci všech složek IZS spolu s městem (městská policie a oddělení krizového řízení). Občané byli informováni všemi dostupnými prostředky o aktuální situaci,“ uvedla mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová. 

Nedošlo k zahoření nebezpečných látek. Počítejte s dopravním omezením. V souvislosti s požárem dochází k přerušení dodávky elektrické energie. Přesný seznam objektů ani čas ukončení odstávky zatím není stanoven,“ informovalo obyvatele Otrokovic vedení města na Facebooku.

„V souvislosti s požárem opakovaně vyzýváme občany, aby nevětrali, a pokud je to možné, zcela opustili lokalitu zasaženou kouřem,“ žádá obyvatele otrokovická radnice.

Podle mluvčího krajských hasičů Adama Fuksy příčina ani výše škody nejsou známy. „Jedná se o jeden z největších požárů ve Zlínském kraji za poslední roky. To víme už teď. A zatím se oheň stále šíří, tedy není lokalizovaný,“ informoval Adam Fuksa.

Oheň nejspíš zachvátil vybavení dílny. „Víme, že uvnitř jsou nějaká vozidla,“ pokračoval Fuksa s tím, že hasiči zatím nemohli do objektu vstoupit a požár hasí shora pomocí výškové techniky.

Práci hasičům komplikuje velmi rychle stoupající teplota ovzduší. Hasiči zasahují ve třívrstvých oblecích, rychle se proto vyčerpávají a musejí se střídat,“ uvedl redaktor České televize Josef Kvasnička, který je od rána na místě.

Na místě zasahují také posádky Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. „Přednemocniční neodkladnou péči záchranáři doteď poskytli jednomu zasahujícímu hasiči, který utrpěl popáleniny druhého stupně na ruce. Po jeho ošetření na místě ho posádka transportovala k dalšímu ošetření a vyšetření do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně,“ uvedla mluvčí ZZS ZK Gabriela Netopilová Sluštíková.

Obchodní objekt se nachází v obydlené části Baťov poblíž Společenského domu. V objektu sídlí obchody a automyčka.

AKTUALIZACE VE 12:30

V současné době stále zasahují jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů u požáru haly a přilehlých obchodních prostor.

„Lokalizace události byla ohlášena před půl desátou hodinou dopolední, lokalizace znamená, že se již požár dále nešíří,“ uvedli krajští hasiči na Facebooku s tím, že byl na místě zřízen štáb velitele zásahu.

V danou chvíli se na místě události nacházelo 38 jednotek, 200 hasičů a 67 kusů hasičské techniky.

Na místo byla povolána také jednotka s dronem z Vyškova pro komplexnější pohled z výšky na celý prostor požářiště. „U události zasahují i příslušníci chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm, kteří měří koncentraci škodlivin v ovzduší. Na místě se nachází vyšetřovatel požáru,“ sdělili hasiči.

AKTUALIZACE VE 13:40

Hasební práce stále pokračují. Provoz na přilehlé komunikaci je zatím zcela uzavřen. „Velitelský štáb HZS ZK po celkovém posouzení situace rozhodl, že po skončení hasebních prací bude provoz sveden do jednoho jízdního pruhu a vozidla nad 3,5 t budou mít průjezd zakázán,“ informovala otrokovická radnice s tím, že dodávky elektrické energie byly obnoveny tam, kde to bylo možné.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x