V hlavní roli otec a dcera Randárovi. Krajská nemocnice natočila klip k dárcovství krve

ZLÍN – Zlínská Baťova nemocnice si nadělila dárek ke Světovému dni dárců krve. Je jím edukační klip, který provází zájemce o darování krve celým procesem. Hlavní roli otce a dcery si zahráli herci Městského divadla Zlín Luděk Randár se svou dcerou Annou. Oba jsou přitom pravidelnými dárci.

Herec Luděk Randár je dlouhodobým dárcem krve. A jelikož už dovršil horní věkovou hranici 65 let, daroval v úterý 18. června naposledy. Pro svoji dárcovskou derniéru si příhodně vybral Hematologicko-transfuzní oddělení KNTB.

„Krev daruji od svých devatenácti let, takže celý svůj dospělý život. Samozřejmě proto, že to má smysl,“ řekl Luděk Randár a předal pomyslnou štafetu v darování krve své dceři Anně.

„Jsem nadšená, že to dnes vyšlo. Poctivě doplňuji železo a vitamíny, abych byla vhodný dárce. Dnes jsem darovala krev po osmé – plánuji převzít štafetu od tatínka a darovat krev vždy, když to půjde. Táta je můj vzor,“ doplnila Anna Randárová.

Oba herci kromě darování krve pomohli Krajské nemocnici T. Bati i s důležitým posláním, tedy edukací nových i dlouhodobých dárců. Natočili totiž klip, ve kterém si, světe div se, zahráli sami sebe. Krátký snímek je postavený právě na generačním předávání zkušeností, kdy otec vysvětluje své dceři, co má dělat při darování a následně jí ukazuje, co se s krví od dárce děje dál.

„Pětiminutový klip Cesta krve jsme chtěli natočit již delší dobu. Nyní pomohla šťastná náhoda – reálný dlouholetý dárce, navíc vynikající herec, a jeho mladá dcera, rovněž herečka, která se rozhodla také darovat krev. Nemohli jsme si přát lepší průvodce,“ uvedla Dana Lipovská, vedoucí Oddělení komunikace a marketingu KNTB. Doplňuje také, že klip popisuje reálnou cestu dárce od příchodu do nemocnice, přes darování a laboratoře až po operační sály, kde krev pomáhá pacientům.

Klip Cesta krve aneb Daruj krev a zachraň život bude sloužit k edukaci prvodárců i mladých studentů a žáků na středních a základních školách, kteří by mohli krev darovat v budoucnu.

Podívat se na klip můžete v úvodu tohoto článku.