V Holešově ožijí napoleonské války

foto: město Holešov
HOLEŠOV – První listopadovou neděli v Holešově vyroste vojenské ležení z období napoleonských válek. V Americkém parku budou moci návštěvníci obdivovat dobové oblečení, uniformy, vybavení a zbraně. Na programu je taky přestavení vojsk, která se utkala v bitvě u Slavkova, ukázky operací v polním lazaretu a chybět nebude ani ochutnávka dobových jídel.

První listopadovou neděli vyroste v Americkém parku v Holešově vojenské ležení typické pro dobu napoleonských válek. Od 10.00 hodin, kdy začne program celého dne, uvidí návštěvníci vojska tří armád, které se proti sobě střetly v bitvě u Slavkova. Pro příchozí je připravený taky komentovaný program.

Součástí představení vojenského ležení bude mimo jiné polní lazaret. V něm se návštěvníci seznámí s historickými lékařskými nástroji a doboví lékaři předvedou, jak se ošetřovala zranění. Součástí ukázek bude i amputace končetiny, ale samozřejmě jen na atrapě.

Připravená bude taky polní kuchyně, kde zájemci mohou ochutnat jídla napoleonské doby připravená na otevřeném ohni.

„O zajištění chodu celého ležení, skládajícího se ze stanů a dalších rekvizit se bude starat onen doprovod vojska, tedy jejich manželky, děti a další persony, opět v dobovém oblečení. Koho bude zajímat historický výklad a popis doby, může využít táborového průvodce s patřičným komentářem,“ říká Jakub Nevřala, předseda spolku Proud, který se podílí na organizaci akce.

Pozvání přijali i čestní hosté. Prvním z nich je František Kopecký, moravský politik, historik a spisovatel literatury faktu, který se prakticky celý život zabývá napoleonistikou. Druhým potom Jana Kolčářová, historička, pedagožka a organizátorka akce „Vyškov 1805“.

Tato kulturně naučná akce je vhodná pro celé rodiny, protože každý si určitě přijde na své a odnese si skvělý zážitek. Celá událost bude zakončena v 16.00 hodin pietním aktem u mohyly v parku samotném, a to položením věnce a poslední čestnou salvou,“ dodává Nevřala.

Důležité je nezapomínat na historický kontext, kdy v Bitvě u Slavkova (2. prosince 1805) byly tisíce raněných vojáků rozesety po celé Moravě, včetně Holešova. Padlí vojáci z holešovských lazaretů bez ohledu na národnost byli nakonec pohřbeni v těžebních jámách tehdejší cihelny, v místech dnešní jehlanové mohyly v Americkém parku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x