V Holešově vzniklo registrační místo pro nelegální uprchlíky. Není se čeho bát, ubezpečuje policie

Foto: Město Holešov
HOLEŠOV – Krajští policisté reagují na vysoké počty zajištěných nelegálních migrantů, kteří v posledních měsících přecházejí přes území Zlínského kraje, a rozhodli se proto zřídit registrační místo v areálu policejní školy v Holešově. Vedení policie ubezpečuje občany, že nehrozí jakékoliv riziko ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti.

Kapacita zařízení, které vzniklo v prostorách Vyšší policejní školy a Střední policejní školy MV v Holešově, je 150 lidí, přičemž hned první den provozu, v úterý 6. září, tam bylo 86 běženců. Registrační místo slouží pouze pro lidi ze Sýrie.

Samotnému zřízení registračního místa předcházela důsledná komunikace nejen se zástupci školy samotné, ale především se zástupci dotčené samosprávy,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Prvotní jednání se uskutečnilo 1. září za přítomnosti starosty města Holešov, další pak proběhlo v pondělí 5. září opět za přítomnosti nejvyšších představitelů holešovské samosprávy, kdy také ze strany holešovské radnice poprvé zazněl požadavek na ucelenou informaci směřující k obyvatelům Holešova, kteří podle ní mají z aktuální situace strach a dokonce chystají proti zřízení registračního místa petice.

Policie však vedení města i samotné obyvatele ubezpečuje, že jim nic nehrozí. Areál policejní školy je střežen 24 hodin denně a uprchlíci jej nesmí opustit. Na bezpečnost a pořádek v místě dohlíží pět desítek policistů.

Informace, které Ředitelství služby cizinecké policie do ucelené podoby připravilo ve snaze o vysvětlení situace a uklidnění občanů, uvádíme níže.

Co se děje?

Policie České republiky se od začátku tohoto roku potýká s výrazným meziročním nárůstem tranzitní nelegální migrace přes naše území. Tento trend se zhruba od června ještě zvýšil a v současné době nepolevuje. Jde v naprosté většině odhalených případů o občany třetích zemí, nejčastěji o státní příslušníky Sýrie, u kterých s ohledem na aktuální vnitropolitickou a bezpečnostní situaci v jejich domovině existuje překážka k vycestování, tzn. mezinárodní právo neumožňuje jejich navrácení zpět do domovského státu.

Mám se bát?

Není čeho. Ačkoliv naše statistiky dokládají až několikasetprocentní meziroční nárůst počtu zajištěných nelegálních migrantů, ve statistikách kriminality se tato skutečnost v tuto chvíli nijak neprojevuje. Zároveň je nutné konstatovat, že Česká republika je i nadále tranzitní a nikoliv cílovou zemí pro výše uvedené cizince. O uvedeném svědčí mimo jiné i to, že ze strany těchto cizinců není téměř výhradně využívána možnost požádat o mezinárodní ochranu na našem území.

Co s tím policie dělá?

V reakci na aktuální vývoj situace realizujeme namátkové kontroly v souladu se Schengenským hraničním kodexem, a to především v oblastech blízkých státní hranici se Slovenskem a také na významných silničních a železničních tazích ve vnitrozemí. S ohledem na počty takto odhalovaných nelegálních migrantů, kteří přes naše území tranzitují, jsme od 1. září 2022 na území Jihomoravského a Zlínského kraje zřídili dvě registrační pracoviště. Tato pracoviště jsou dislokována v Břeclavi a v Holešově.

Co se děje s těmito nelegálními migranty?

Cizinci, kteří nelegálně vstoupí na naše území, jsou Policií České republiky omezeni na osobní svobodě v souladu s právními předpisy. S každým zajištěným cizincem provádíme administrativní úkony, a to včetně zjišťování a ověřování totožnosti a samozřejmě také nezbytné bezpečnostní prověrky. Pro účely další identifikace nejen ze strany českých orgánů tyto nelegální migranty dále vyfotografujeme a zajistíme také jejich otisky prstů. Na základě provedení výše uvedených úkonů jsou cizinci za naší asistence převezeni na vlakové nádraží Břeclav nebo Hulín, odkud naše území opustí nebo dále pokračují k vyřízení svého pobytu na území České republiky.

Co je s nimi dál?

Po provedení základních úkonů jsou občanům Sýrie vydány výjezdní příkazy s platností 30 dnů. Tito cizinci jsou dále poučeni, že s ohledem na skutečnost, že pochází z oblastí válečného konfliktu, se mohou dostavit na příslušné pracoviště k podání žádosti o legalizaci svého pobytu prostřednictvím víza k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění pobytu na území České republiky, nebo aby v uvedené době opustili území České republiky. Po dobu platnosti výše uvedeného víza má jeho držitel postavení legálně pobývajícího cizince na území České republiky.

Co když nejde o Syřany?

Osoby, které pocházejí ze státu, kam je možná realizace návratu, v souladu s právními předpisy taktéž zajišťujeme. Následně je umísťujeme do zařízení pro zajištění cizinců, odkud po provedení nezbytných úkonů organizujeme jejich návrat do vlasti. V případě cizince, který je tzv. nevyhostitelný (aktuálně státní příslušnost Afganistán a Palestina), bude, po provedení identifikačních úkonů, tomuto cizinci vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x