V horkých letních dnech trpí hlavně senioři. Základní pravidlo? Pít, pít, pít

Pitný režim je lék pro horké letní dny. Foto: NEMUH
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Je tu léto a stejně jako každý rok mají vysoké teploty na svědomí zvyšující se počet pacientů přicházejících do Uherskohradišťské nemocnice. Jedná se především o starší dehydratované pacienty, jejichž stav mnohdy vyžaduje hospitalizaci.

„Na naše oddělení se dostávají především starší ročníky, a to zejména v důsledku dehydratace a častých kolapsů či celkovému zhoršení zdravotního stavu. Termoregulační mechanismy u starších osob fungují hůře, je proto velmi důležité, obzvláště ve dnech, kdy teploty dosahují až k 40 °C, dodržovat dostatečný přísun tekutin a vyvarovat se dlouhodobému pobytu a namáhavým fyzickým aktivitám na slunci. Pokud je pohyb venku nutný, je třeba nezapomínat na pokrývku hlavy a volit lehké a vzdušné oblečení,“ říká primář interního oddělení MUDr. Václav Stránský.

Tělesná hmotnost dospělého člověka je tvořena z 50-70 % vodou. V různém věku života vzniká odlišná potřeba příjmu tekutin. Starší lidé svůj pitný režim často podceňují a zapomínají si hlídat jejich dostatečný přísun. To může být dáno sníženou aktivitou, léky, které senioři užívají, či menším pocitem žízně během dne. Nedostatek tekutin může vyvolat bolesti hlavy, vysušení pokožky, zácpu, únavu a podrážděnost. Mezi hlavní příznaky dehydratace patří závratě, červenání v obličeji a horkost, silně koncentrovaná (tmavá) moč, suché sliznice a kůže, svalové křeče, nehybné hluboké vrásky.

„Je-li příjem tekutin u starších osob opravdu malý, mohou selhávat orgány a dehydratace pak může seniory ohrozit i na životě. Jejich dostatečný přísun je důležitý k správnému zajištění látkové výměny a vylučování škodlivých látek. Na pitný režim bychom měli myslet po celý rok, v letních dnech však dvojnásob,“ dodává primář Stránský.

V letním období by se měl denní příjem tekutin pohybovat okolo 2 litrů, ideálně v pravidelných intervalech v průběhu celého dne. Nejvhodnějším nápojem je čistá voda v kombinaci s kojeneckou či minerální vodou, ovocnými čaji a přírodními ovocnými šťávami. Tekutiny lze také získat například konzumací polévek, ovoce či zeleniny.

Zdroj: NEMUH

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x