V Hulíně jsou stromy, ze kterých si mohou lidé vzít roušky

Foto: MěÚ Hulín
HULÍN – Roušky zdarma nabízí v Hulíně strom, který kvůli tomu dostal symbolický název rouškovník. Roušky na něj šije Leona Trávníčková, další dvě místa podobná stromům proto zřídila i radnice, řekl serveru Zlin.cz mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Vláda kvůli šířící se nákaze koronavirem v České republice i po celém světě nařídila od čtvrtka, že lidé se v tuzemsku smí pohybovat venku jen se zakrytými ústy a nosem. V Česku i dalších zemích je ale roušek a respirátorů nedostatek. „V Hulíně vyrostl strom rouškovník, jehož plody jsou látkové skládané roušky ze stoprocentní bavlny určené k opakovanému použití. Šije je Leona Trávníčková a poskytuje je zdarma,“ uvedl Dvořák.

Podle něj je strom před domem Družba 1195. „Je to krásný počin a moc paní Trávníčkové za její ochotu pomáhat děkuji. A děkuji všem, kteří za současné obtížné situace myslí i na ostatní, na ty, co potřebují pomoc. Potvrzuje se, že zlá doba přináší i krásná, poděkování hodná gesta,“ prohlásil starosta Hulína Roman Hoza.

Město se nechalo inspirovat a zřídilo další dva rouškovníky, kde si lidé mohou zdarma brát ochranné pomůcky. Mají podobu dřevěného kůlu, který kvůli zavěšeným rouškám může připomínat strom. Jeden je před budovou radnice na náměstí Míru, druhý před supermarketem Albert na ulici Záhlinická. „Roušky k odebrání mohou doplňovat všichni dobrovolníci, kteří se pustili do šití. Všem zat o patří velká úcta a díky,“ řekl Hoza.

Velkou výhodou látkových roušek je podle Dvořáka to, že se mohou použít opakovaně. „Po celodenním užívání je však nutné je vyprat, vysušit a pokud možno i vyžehlit, protože teplo z žehličky také přispívá k likvidaci škodlivých virů a bakterií. V případě ochrany před koronavirem sice bavlněné roušky neochrání zdravého člověka, ale při použití u nemocného se alespoň snižuje případné rozšiřování viru kapénkami do okolí,“ objasnil Dvořák. V České republice mají stovky lidí koronavirus. Například v Itálii, Španělsku nebo Německu ho mají tisíce lidí a tisíce už zemřely.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x