V KNTB začala fungovat nová ambulance klinické farmacie. Pacientům i lékařům poskytne odborné poradenství ohledně léčiv

Mgr. Martin Vodička. Foto: KNTB
ZLÍN – V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně začala fungovat ambulance klinické farmacie, která pacientům i lékařům poskytuje odborné poradenství v oblasti lékové péče. Ambulance je pro objednané pacienty otevřena každou středu v čase od 12 do 15 hodin.

V loňském roce vzniklo v KNTB samostatné oddělení klinické farmacie. Vznik ambulance v roce letošním je tak dalším návazným krokem.

Zabýváme se hodnocením lékové anamnézy pacienta, snižováním rizika lékových interakcí, optimalizací dávkování a řešením dalších lékových problémů, například nežádoucími účinky léčiv. Nejdůležitější je, aby vše „hrálo“ jako celek, aby každé léčivo mělo svou roli,“ popsal vedoucí Oddělení klinické farmacie Krajské nemocnice T. Bati Martin Vodička.

Konzultační činnost farmaceutů v ambulanci je poskytována nad rámec běžných poradenských služeb v lékárně. Klinický farmaceut řeší s pacienty i lékaři optimální sestavu léčiv – jejich vhodnost vzhledem k potížím pacienta, při velkém množství léků také to, aby navzájem fungovaly a nepůsobily, laicky řečeno, proti sobě. Nebo nevytvářely tzv. preskripční kaskády.

Jedná se o situaci, kdy pacient dostane lék, který vyřeší zdravotní problém, ale nežádoucí účinek léčiva mu přinese nový problém, který řeší dalším léčivem a tak dále. Postupně se nabalují další léčiva, až se stane situace nepřehledná. Nejhorší stav nastává, když další léčivo zhorší ten původní problém, začne se navyšovat dávka léku, který to způsobil, a tak pořád dokola,“ uvedl Martin Vodička.

Hlavním úkolem farmaceutů je podpora pacientů v rozumném užívání léčiv a podpora záměru ošetřujících lékařů ve shodně s pacientem. Důležitou roli v dané problematice hraje důvěra.

Na ní je potřeba ve zdravotnictví stále pracovat. Aby pacient důvěřoval lékaři, že pro něj chce to nejlepší. Aby lékař mohl důvěřovat farmaceutickým firmám, že s veškerou péčí připravují léčiva na trh a poskytují otevřené a pravdivé informace. V prostředí důvěry jsou pacienti ochotní velice pečlivě užívat léky a starat se o své zdraví,“ dodal Vodička.

Ambulance klinické farmacie je otevřena každou středu v čase 12:00-15:00 hodin pouze pro objednané pacienty. Nachází se v budově č. 6 v areálu KNTB.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x