V Kroměříži budou testovat hybridní autobus

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Ulicemi Kroměříže bude v těchto dnech jezdit hybridní autobus, tedy vozidlo s kombinovaným pohonem na elektřinu a naftu. Kroměřížské technické služby (KTS), které ve městě provozují městskou hromadnou dopravu, si jej asi na měsíc půjčí, oznámil serveru Zlin.cz mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

„Potom se rozhodneme, zda hybridní autobus koupíme,“ uvedl Karel Holík, místostarosta Kroměříže a jednatel KTS.

Autobus značky Volvo má asi 90 míst. Je vybaven klimatizací, kterou lze regulovat samostatně pro řidiče a pro cestující. Nástup handicapovaných osob je zajištěn pomocí plošiny, kterou ovládá řidič. Cestující mohou využít i několik USB zásuvek na nabíjení mobilních telefonů a tabletů. „Od hybridního autobusu si slibujeme především ekologický a úsporný provoz,“ řekl Vratislav Krejčíř, místostarosta města a další z jednatelů KTS.

Společnost má nyní pro MHD v Kroměříži k dispozici deset autobusů. Tři nejnovější byly pořízeny v letech 2017 a 2018. „Stáří vozového parku naší MHD se pohybuje kolem deseti let. Jeho obnova je nezbytná. Hybridní autobus by mohl být vhodným řešením. Rozjíždí se na elektřinu, tudíž i ze zastávek jezdí na elektrickou energii. Na naftu jede až od rychlosti 30 kilometrů za hodinu, navíc i naftový motor splňuje přísná emisní kritéria,“ doplnil Holík.

Město původně plánovalo obnovu vozového parku MHD s pomocí evropských dotací, vhodný dotační titul ale nebyl zatím vypsán. Zmíněné tři nejnovější autobusy značky Iveco tak KTS kupovala ze svých prostředků. Jezdí na stlačený zemní plyn (CNG), starší stroje značky Volvo mají naftové motory.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x