V Kroměříži se loni narodilo nejvíce Jakubů, Šimonů, Elišek a Tomášů

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Kroměříž)
KROMĚŘÍŽ - Matrika kroměřížské radnice loni evidovala 646 dětí narozených v porodnici v Kroměříži a dvě další děti narozené doma. Do rodných listů pracovnice nejčastěji, osmnáctkrát, zapisovaly jméno Jakub, na dalších místech byli Šimon (16), Eliška (15), Tomáš (14) a Vojtěch a Ema (po třinácti), serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jan Vondrášek.

Počet obyvatel Kroměříže se ale loni snížil. Podle údajů oddělení správních agend ve městě ke konci loňského roku žilo 28 298 lidí, z toho 14 883 žen. Meziročně v Kroměříži ubylo 256 obyvatel.

Co se týče jmen novorozenců, u děvčat kromě Elišky a Emy bodovaly Natálie (11) a Tereza (10). Mezi chlapci po Jakubovi, Šimonovi, Tomášovi a Vojtěchovi rodiče nejčastěji dávali jména Jan (12), Lukáš, Matyáš a Filip (po jedenácti). „Rodiče v drtivé většině upřednostňují česká jména, někteří ale volí i jména méně obvyklá. Podle zvyklostí a tradic své země pak volí jména pro své děti cizinci,“ poznamenala vedoucí oddělení matriky Kateřina Lučanová.

Mezi méně obvyklá jména, která loni matrikářky zapisovaly do rodných listů, patří například Melody, Milagros, Liliana Sharon, Atrey, Adina, Abraham Mateo, Alf, Elizabeta, Franko, Zlatica, Yousef nebo Zandariya.

Svatebních obřadů se v matričním obvodu kroměřížské radnice v minulém roce konalo 144, z toho bylo 132 svateb v Kroměříži. „Na radnici se jich konalo 74, 13 bylo církevních, 19 se uskutečnilo na Octárně, devět na zámku a 17 v Podzámecké či Květné zahradě. Dalších osm svateb se konalo na Ranči Kostelany, dvě u větrného mlýna ve Velkých Těšanech a po jedné v kostelích ve Věžkách a ve Zlobicích,“ doplnila Lučanová. V 11 případech byl jedním ze snoubenců cizinec, například ze Slovenska, Bulharska, Ruska, Srbska, ale například i z Indie nebo z Japonska.

Svateb loni v matričním obvodu kroměřížské radnice citelně ubylo. Důvodem je epidemie koronaviru a s ní související omezení. Průměr svateb za léta 2015 až 2019 byl asi 230 svateb. „Takže celkově bylo asi o 90 svateb méně. Zrušených přímo v souvislosti s koronavirem bylo jen 20 svateb, loni bylo přesunuto z jara na podzim pět svateb a na letošní rok se přesouvalo asi deset svateb. Na začátku loňského roku ale mnoho svateb ohlášeno nebylo, takže se domnívám, že po vypuknutí epidemie si to řada snoubenců rozmyslela ještě předtím, než si na radnici zamluvili termín,“ uzavřela Lučanová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x