V Kroměřížské nemocnici poprvé u nemocného dítěte použili vysokoprůtokovou nosní kanylu

Foto: Kroměřížská nemocnice a.s.
KROMĚŘÍŽ – Lékaři Dětského oddělení Kroměřížské nemocnice vůbec poprvé u hospitalizovaného pacienta použili tzv. HFNO. Pod zkratkou se skrývá speciální vysokoprůtoková nosní kanyla, která nemocnému dítěti usnadňuje nádech.

Vysokoprůtoková nosní kanyla umožňuje neinvazivní dechovou podporu nemocného dítěte, které trápí zánět dolních cest dýchacích, těžko se mu dýchá, a tudíž potřebuje vyšší procento kyslíku při vdechování.

Výhodou proti nízkoprůtokovým systémům s vysokou frakcí kyslíku je, že proudící směs plynů o vyšším průtoku usnadňuje nemocnému dítěti nádech, zároveň na principu vývěvy pomáhá snížit množství oxidu uhličitého v dýchacích cestách při výdechu, a v neposlední řadě umožňuje podávat menší frakci kyslíku ve vdechované směsi a tím snižovat riziko oxidativního stresu tkání,“ vysvětlil primář oddělení Libor Slováček.

Aby nedocházelo k vysušování sliznic a k podchlazování dítěte případnou inhalací chladné směsi, je vdechovaná směs zvlhčována a předehřívána na teplotu v rozmezí 34-37 stupňů.

K přístroji je také možné připojit takzvaný nebulizátor, který umožňuje například inhalační podání léků k ředění hlenu tak, aby nedocházelo k přerušování léčby pomocí HFNO.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x