V lize přituhuje, Zlín hostí pražské Bohemians 1905. Jak nebýt přívětivým hostitelem

Foto: FC Zlín
ZLÍN - Do Zlína míří vršovičtí klokani. Klokani odedávna, neboť v roce 1927 vršovický tým absolvoval na tu dobu neuvěřitelný zájezd do Austrálie. Tam jim říkali logicky Češi, neboli Bohemians. Nu a už to tak zůstalo. Zajímavé je, že právě v tomto klubu momentálně sázejí téměř výhradně na české fotbalisty. Slovák Erik Prekop je v disciplinárním trestu, a tak vlastně jediným cizincem je Milan Ristovski, původem ze Severní Makedonie.

To ve Zlíně je to poněkud jinak, vedle „tuzemáků“ devět (!!!) dalších cizinců z devíti zemí. Namátkou Gruzie, Ghana, Nigérie, Španělsko a tak dále. Což evokuje otázku na generálního sekretáře klubu Lukáše Pantálka, jak že to je v kabině i mimo ni s „úředním“ jazykem.

„Dominuje jasně angličtina, pokud se fotbalisté učí anglicky už ve škole, je problém minimální, ale vždy se je snažíme s lektory učit také česky. Zajímavý je případ Španěla Pabla Gonzalese, tomu hodně pomáhá náš kondičák Michal Molek, který umí záložníkovu rodnou řeč velmi dobře.“

A do diskuse se přidává i fyzioterapeutka Kateřina David.

„Jazyk, dorozumění a pohoda jsou stejně důležité jako fyzické zdraví. Třeba Zviad Načkebija k nám přišel z gruzínského prostředí docela do neznáma. Rychle se jazykový deficit snaží dohnat, má učitele angličtiny i češtiny,“ vysvětluje.

Jinak má zlínský „mezinárodní tábor“ jediný cíl.

„Pro nás je velice důležité uspět, zase bude platit maximální koncentrace, nasazení, vyvarovat se taktických chyb, výhra by byla hodně cenná a v naší situaci nemůžeme mít jiný cíl. Stejně tak ale každý z nás ví, že nás čeká silný, konsolidovaný soupeř, který sice nevyhrává, ale na druhé straně ani neprohrává. I proto čekám vyrovnaný zápas a zvu diváky v co největším počtu, hrajeme o hodně a jejich pomoc potřebujeme moc a moc,“ má jasno trenér Zlína Bronislav Červenka.

Zápas 25. kola Fortuna ligy na zlínské Letné má výkop v sobotu 16. března v 15.00.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x