V Míkovicích vznikne pět nových tůní

foto: město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V okolí vodní nádrže v Míkovicích v posledních týdnech vzniká biocentrum, které zahrnuje pět vodních tůní. V nich budou vytvořeny vhodné podmínky pro život chráněných živočichů.

Pět vodních tůní „vyroste“ v okolí míkovické vodní nádrže. Se svou proměnlivou hloubkou od 0,5 až 1,5 metru budou tvořit vhodné prostředí pro život a rozvoj zvláště chráněných živočichů. Vodní plochy budou doplněny průsakovými žebry a stabilizačními prahy. Město zároveň dodává, že nezbytná je také vegetační úprava.

Z okolí přítokové části nádrže bylo třeba odstranit nevhodné dřeviny, díky čemuž se lokalita prosvětlila. Aby zdejší obojživelníci měli rozmanitější prostředí k život a místa k vytvoření úkrytu, budou do tůní umístěny pařezy. Finální podobu biocentrum získá do konce roku 2022.

Vznik tůní se řadí mezi další počiny spolku v oblasti posilování přirozeného ekosystému krajiny Poolšaví, jako je například revitalizace slepeného ramene Starka v Míkovicích. V budoucnu by chtěli kunovští rybáři navázat další etapou, a to opravou samotné retenční nádrže, která se využívá k chovu ryb.

--> --> --> --> -->