V nové inscenaci zlínského divadla ožije příběh vizovické slivovice

Herci se sešli na první čtené zkoušce. Foto: Městské divadlo Zlín
ZLÍN – Trnky, slivovice, Vizovice. Tato regionální témata se jako červená nit linou novou inscenací Městského divadla Zlín s názvem Trnky a hvězdy, kterou začali divadelníci zkoušet začátkem tohoto týdne pod režisérskou taktovkou Petra Štindla.

Jedno město, jeden podnik, jedna rodina. Pod vizovickými hvězdami se rodí příběh jednoho slavného moku, který dobývá svět. Slivovice – domácí i světová. A s ní spojen i osud židovské rodiny palírníků Jelínků, ve kterém se jako na průzračně čisté hladině odráží celé dvacáté století. S jeho slavnými okamžiky rozmachu, úspěchů a slávy, ale i bolestnými lety bídy, ztráty a osobní prohry…

Za přítomnosti autora scény Petra B. Nováka, výtvarnice Lucie Halgašové, autora hudby Petra Hromádky a choreografky Hany Geržové se herci poprvé začetli do scénáře hry, kterou pro zlínské divadlo napsal Martin Františák. Zkušební proces odstartovali stylově 20. září v areálu vizovické likérky. V roli otce Zikmunda Jelínka, zakladatele palírny, se představí Radoslav Šopík, Zdeněk Lambor se zhostí role Rudolfa Jelínka a Marek Příkazký si zahraje jeho bratra Vladimíra.

Dramaturgie zlínského divadla se již dlouhá léta obrací k regionálním tématům (série o klanu Baťových, Zvlčení, Žítkovské bohyně). Na repertoár divadla tak přibude další titul mapující důležitou kapitolu z dějin Vizovic. Inscenace však nebude dokumentem, ale svébytným autorským pohledem na to, co k našemu kraji nerozlučně patří,“ říká dramaturgyně divadla Katarína Kašpárková Koišová.

Vizovice. Slivovice. Tradice. Jelínek. Zlín. Region. Holocaust. Rodina. Síla. Soudržnost. Zvěrstva fašistů. Zvěrstva komunistů. Naděje. Drama. Thaleia a Melpomené. Možná i Euterpé a Erató. Kdo by takové téma nechtěl dělat? Snad navážeme na úspěchy inscenací o Baťovi, Zikmundovi, Bohyních… Těším se,“ říká o nové hře režisér Petr Štindl.

Česká premiéra inscenace Trnky a hvězdy se uskuteční 6. listopadu ve Velkém sále.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x