V Otrokovicích dostanou mladí řidiči speciální magnetku na auto

foto: město Otrokovice
OTROKOVICE – Od nového roku budou moct za volant usednout i sedmnáctiletí řidiči. Na autech se tak může objevit speciální označení L17, které upozorňuje právě na mladé řidiče. Ti v Otrokovicích spolu s řidičských průkazem dostanou taky speciální magnetku pro označení auta.

Od 1. ledna příštího roku můžou na silnice vyrazit i začínající řidiči, kteří složili zkoušku v autoškole už v sedmnácti letech. Tito mladí řidiči ale budou moct za volant usednout jen za doprovodu mentora, který musí splňovat zákonné požadavky a jeho jméno bude zapsané v evidenční kartě. Auta, kterými sedmnáctiletí řidiči budou jezdit, můžou mít speciální označení L17.

„Označení vozidla, které řídí mladý začínající řidič, není povinné. Označení L17 je pouze doporučující. Nicméně je vhodné vozidlo takto označit, a to zejména proto, aby ostatní řidiči a účastníci provozu měli povědomí o mladém začínajícím řidiči. Nevhodné reakce řidičů začátečníky zbytečně stresují. Proto je třeba tolerance, ohleduplnost a samozřejmě větší obezřetnost,“ vyzvala zkušební komisařka Šárka Pavelková.

Město Otrokovice se sedmnáctileté řidiče rozhodlo podpořit. Od ledna tak společně s řidičským průkazem dostanou i drobný dárek.

„Těmto řidičům bude společně s řidičským průkazem předána magnetka s označením L17. Magnetkou mohou při své jízdě jednoduše označit vozidlo, které řídí a po ukončení jízdy ji zase sundat. Přejeme mladým začínajícím řidičům hodně zdaru za volantem a jejich mentorům velkou trpělivost,“ popřála vedoucí dopravně – správního odboru Městského úřadu Otrokovice Renáta Krystyníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x